zondag, 02 november 2014 11:54

Toonkunst Schiedam gaat naar de Beurs met Rossini

De Italiaanse componist Gioacchino Rossini (1792-1868) is vooral bekend om zijn grappige en virtuoze opera's. Deze Petite Messe Solennelle kent een zeer ongebruikelijke bezetting. De destijds immens populaire componist omschreef dit stuk zelf als een 'ouderdomszonde'. Toch waagde hij het aan het eind van het stuk een kort briefje aan God zelf te schrijven, waarin hij zegt dat hij een geboren operaman is, maar door dit stuk toch toegang tot het paradijs hoopt te krijgen.
De Petite Messe Solennelle is geschreven voor koor, vier vocale solisten, piano en harmonium. Deze bezetting zorgt voor een bijzonder en kenmerkend geluid. Rossini's luchtige schrijfstijl had weinig gemeen met wat toen gangbaar was in liturgische muziek.

Met deze bezetting wordt het stuk door Toonkunstkoor Schiedam met als solisten het Quink Vocaal Ensemble uitgevoerd in de Korenbeurs te Schiedam. Een kader waarin voldoende publiek verwacht mag worden en ook een primeur: het is daar en in de wijde omgeving zeker nog nooit uitgevoerd.

Er mag een hoog niveau verwacht worden, niet alleen van dit uitstekende koor o.l.v. Willem Blonk, maar ook van de verdere bezetting. De leden van het Quink Vocaal Ensemble zijn zangers van topniveau, wereldwijd bekend.
En dan de plek waar het concert wordt uitgevoerd: De Korenbeurs, een bijzonder Schiedams gebouw dat 225 jaar oud is. Het is de voormalige koopmansbeurs, één van de pronkstukken uit de Schiedamse jeneverindustrie.
Voor onze uitvoering van de Petite messe Solennelle wordt het atrium ingericht als concertzaal. Mogelijk is dit de laatste keer dat een concert van dergelijke omvang wordt uitgevoerd in De Korenbeurs, want volgend jaar zal de Schiedamse bibliotheek naar De Korenbeurs verhuizen.
Het is voor Toonkunst Schiedam een groot succes om samen met de solisten en musici dit juweeltje onder de koorwerken uit te gaan voeren. Het beloofd in een schitterend gebouw voor velen een waardevolle middag te worden.
Kaarten à € 15,- kun je in de voorverkoop bestellen de website www.toonkunstkoorschiedam.nl Er zijn 150 plaatsen beschikbaar, wees er dus snel bij.
Aan de zaal kosten de kaarten € 16,50.

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws