woensdag, 14 december 2016 11:56

Veel nieuwe oplaadpalen in Schiedam

Schiedam - Schiedam krijgt 200 nieuwe laadpunten voor elektrische voertuigen. Dit is het resultaat van een omvangrijke aanbesteding in samenwerking met 16 andere gemeentes. In totaliteit krijgen de deelnemende gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Gouda 1.862 palen met dubbele laadpunten erbij.

Wethouder Patricia van Aaken (o.a. Milieu) ziet in de aanbesteding grote winst voor de luchtkwaliteit en samenwerking in de regio: “Het is voor het eerst dat op deze grote schaal een aanbesteding voor laadinfrastructuur in de markt is gezet. Dankzij de omvang kunnen we een goede, dekkende oplaadinfrastructuur in de hele regio realiseren. Met de extra laadpunten biedt de regio elektrisch rijders meer mogelijkheden en vrijheid voor het opladen. Dit is ook een must voor het stimuleren van elektrisch rijden; een doelstelling uit ons Actieplan Luchtkwaliteit”.

Dit voorjaar brachten de partijen in samenwerking de aanbesteding op de markt. ENGIE Services won de opdracht voor de plaatsing, het beheer en de exploitatie van de oplaadpalen.

Online aanvragen en slimme analyse
De nieuwe palen worden geplaatst aan de hand van particuliere aanvragen en slimme analyse van het gebruik van reeds geplaatste palen (big-data). De eerste Schiedamse aanvrager Karel Mucek: “Ik ben bewust met energie bezig. Dat ik makkelijk in de buurt een oplaadpaal kan krijgen heeft mijn keuze voor een elektrische auto gestimuleerd”.

Slimme analyse van het gebruik speelt ook een belangrijke rol spelen bij het plaatsen van nieuwe laadpalen. De focus ligt daarbij niet alleen op het plaatsen, maar ook op het zo optimaal mogelijk benutten van het oplaadnetwerk. Er wordt nauwkeurig bijgehouden hoe en hoe vaak de nieuwe oplaadpunten worden gebruikt. Afhankelijk daarvan wordt bepaald waar extra palen komen.

Doorontwikkeling
Deelnemende partijen en de uitvoerder ENGIE verwachten met de aanbesteding het elektrisch rijden in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag naar een volgende fase te brengen. Binnen het project wordt ook gekeken naar innovaties zoals Smart Charging (sneller en efficiënter) waardoor ook kan worden bijgedragen aan de energietransitie.

Aanvragen van oplaadpalen door bewoners en werknemers in Schiedam kan via de webpagina www.schiedamduurzaam.nl . Er is daar ook zichtbaar waar in de omgeving palen zijn aangevraagd.
Veel nieuwe oplaadpalen in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws