donderdag, 28 augustus 2014 11:21

Verbindingsboog A4 A20 vrijdagnacht open, 6 september informatiedag 'Werk in uitvoering'

De nieuwe verbindingsboog van de A4 naar de A20 is onderdeel van het project A4 Delft Schiedam. De boog wordt in de nacht van vrijdag 29 augustus op zaterdag 30 augustus in gebruik genomen. De ruime verbindingsboog vervangt de huidige smalle lus. Dit verbetert de doorstroming vanuit de Beneluxtunnel richting A20 Hoek van Holland. Zo meldt Rijkswaterstaat op haar website.

De werkzaamheden rond de ingebruikneming van de verbindingsboog vinden plaats in de nacht van donderdag 28 augustus en de nacht van vrijdag 29 augustus en kunnen enige verkeershinder opleveren. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website A4 Delft-Schiedam.

De verbindingsboog is een complex bouwwerk. Bij de constructie moest rekening gehouden worden met bestaande watergangen en het beperken van overlast voor weggebruikers en omwonenden. Een duiker is verlengd, nieuwe viaducten zijn aangelegd, speciale bouwtechnieken zijn toegepast en een tunnel is op een voorbouwlocatie in elkaar gezet. Vervolgens is de tunnel naar zijn definitieve plek geschoven. Op diverse locaties was er sprake van inklinking van de ondergrond, waardoor verschillende funderingsconstructies nodig waren om een goede weg aan te leggen.
Beperkte overlast voor weggebruikers tijdens bouw

Om overlast voor de weggebruikers te beperken, is er voor gekozen om de tunnel te bouwen op een naastgelegen voorbouwlocatie. Daarna is de tunnel in één weekend via rails naar de juiste plek geschoven. Bekijk de video van het inschuiven van de tunnel. De ingeschoven tunnel is de tunnel waar het verkeer doorheen rijdt vóór het verlaten van de verbindingsboog richting Hoek van Holland.
'Voegloze voeg' reduceert omgevingsgeluid

Om rekening te houden met de bewoners in de omgeving is ervoor gekozen om in de tunnel een speciale voegovergang toe te passen die geen extra geluid veroorzaakt: de 'Brainjoint' of 'voegloze voeg'. Deze ín het asfalt verstopte voeg, zorgt voor meer rijcomfort, veroorzaakt geen extra geluid en is makkelijker te onderhouden dan een conventionele voeg.

De boog is van begin tot eind 1050 meter lang, dat is bijna 11.000 m2 asfalt en er hebben ruim 200 mensen aan gewerkt.
In de onderlagen van het wegdek is tot 60% gebruik gemaakt van oud asfalt. Deze recycling betekent minder C02-uitstoot.
Voor de deklaag zijn 3 asfaltmachines benut die naast elkaar rijden, zodat de eindkwaliteit zo goed mogelijk is. Hierdoor krijg je geen naden van asfalt. Dit resulteert in meer comfort voor de weggebruiker en minder onderhoud aan het wegdek.
De afwerking, het aanbrengen van 5.600 ton asfalt, de fundering voor het asfalt, de afwatering, de portalen en de geleiderail, duurde in totaal 1,5 maand.

Rijkswaterstaat legt met aannemerscombinatie A4all 7 kilometer nieuwe snelweg aan tussen Delft en het Kethelplein. Met de nieuwe verbindingsboog wordt het eerste deel van het project opengesteld.

Van de 7 kilometer nieuwe snelweg wordt 2,6 kilometer half verdiept aangelegd (vanaf Delft). Hierna volgt 1,4 kilometer verdiepte weg tot aan de bebouwing bij Vlaardingen en Schiedam. Daar verdwijnt de snelweg in een landtunnel van 2 kilometer. Hierna kruist de A4 het knooppunt Kethelplein om vervolgens aan te sluiten op de bestaande A4 naar de Beneluxtunnel en de A20. Met de nieuwe weg realiseert Rijkswaterstaat een betere bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag en minder drukte op het wegennet van Delft, Midden-Delfland, Lansingerland en het Westland en de A13. De weg gaat eind 2015 open.
Meer informatie

Meer informatie over de aanleg van de A4 Delft-Schiedam is te verkrijgen in het Informatiecentrum A4 Delft-Schiedam, via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 (ma t/m zo van 06.00 uur tot 22.30 uur) of via de website A4 Delft-Schiedam. 6 September is er een themadag: "Werk in Uitvoering" in het informatiecentrum van de A4 Delft-Schiedam.

Het Informatiecentrum A4 Delft-Schiedam is gevestigd aan de Woudweg 25 te Schiedam. De reguliere openingstijden van het informatiecentrum zijn dinsdag t/m donderdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur. Groepen zijn ook buiten de openingstijden welkom op afspraak. Voor reserveringen kunt u van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur bellen naar 06-31001893.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws