dinsdag, 23 februari 2016 07:33

Verdachten aangehouden na onderzoek Flexteam

Na een maandenlang onderzoek door het Flexteam Den Haag Centrum, werden in de vroege ochtenduren van dinsdag 23 februari zes verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van in ieder geval twee diefstallen met geweld van hennep (waarvan een poging) en lidmaatschap van een criminele organisatie.Het Flexteam startte het onderzoek naar de hoofdverdachte, waarvan een sterk vermoeden bestond dat hij zich veelvuldig bezig houdt met ondermijnende activiteiten. Het onderzoek maakt deel uit van de aanpak van negatieve rolmodellen in het verzorgingsgebied van Team De Heemstraat. De 27-jarige Haagse hoofdverdachte wordt er van verdacht dat hij, samen met anderen, in georganiseerd verband misdrijven pleegt. Hij richt zich daarbij met name op diefstallen van hennep uit kwekerijen, drogerijen en of opslag.

Aanhoudingen

Gaande het onderzoek kwam ook de identiteit van de overige aangehouden verdachten aan het licht. Op basis van de bevindingen uit het onderzoek, verleende een officier van justitie toestemming de nu aangehouden verdachten van hun spreekwoordelijke bed te lichten. Naast de hoofdverdachte werden dinsdagochtend vroeg in hun woonplaatsen twee Hagenaars van 24 en 28 jaar, een 36-jarige Zoetermeerder en twee Vlaardingers van 24 en 25 jaar oud van hun bed gelicht door een arrestatieteam en verschillende ondersteuningsgroepen. Een ondersteuningsgroep is getraind in het in groepsverband aanhouden van een verdachte.

De nu aangehouden verdachten, die allen opgegroeid zijn in de omgeving van het Joubertplantsoen en daar nog steeds invloed uitoefenen op jongeren, worden in ieder geval verdacht van een (poging) diefstal met geweld in Arhnem en een diefstal met geweld in Berkel en Rodenrijs waarbij de (beoogde) buit hennep was. Daarnaast zal worden onderzocht in hoeverre sprake is van uitkeringsfraude.

Hasj

Tijdens de aanhouding van de hoofdverdachte, troffen agenten enkele plakken hasj aan. Een 25-jarige Hagenaar die in deze woning verbleef en niet tot een van de zes verdachten uit het onderzoek behoorde, werd hiervoor aangehouden.

Aanpak

Team De Heemstraat heeft het een prioriteit gemaakt om de aanwas van criminele jeugdgroepen die zich in de buurt ophouden, tegen te gaan. Meer dan eens zijn de verleidingen van bepaalde criminelen voor beïnvloedbare jongeren in hun omgeving groot. De persoonsgebonden aanpak maakt het voor deze criminelen en hun omgeving duidelijk dat dit niet getolereerd wordt. Doel van de aanpak is om deze criminelen te isoleren, uit hun (criminele) netwerk te halen en zo hun invloed op kwetsbare jongeren te verkleinen.

Regelmatig durven buurtbewoners, uit angst voor wraak, informatie niet met de politie te delen. Door zichtbaar en aanspreekbaar in de wijk aanwezig te zijn, wil de politie problemen aanpakken die voor de buurtbewoners belangrijk zijn. Door alert op te treden bij (overlast-)meldingen probeert de politie het vertrouwen van buurtbewoners te vergroten en meer aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid te krijgen.

Politie slaat met partners de handen ineen om te kijken welke maatregelen voor welke personen impact hebben. Aan alle personen wordt de mogelijkheid geboden om voor een alternatief perspectief te kiezen. Degenen die de handreiking afwijzen, zoals de vandaag aangehouden verdachten, kunnen rekenen op een repressieve aanpak. Strafrechtelijk wordt onderzoek gedaan naar onder meer een familie met een veelvoud aan malafide bedrijfjes die mogelijk gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen. Maar ook bestuurlijke maatregelen als het ontnemen van uitkeringen of het sluiten van bijvoorbeeld een shisha lounga behoort tot de mogelijkheden.

Naast de maatregelen die de politie en haar partners nemen, komen ook buurtbewoners in actie om zichzelf weerbaarder te maken tegen criminaliteit en ontsporingen. De oprichting van BurgerParticipatieTeams zijn daar een sprekend voorbeeld van.

Ondermijning

Ondermijning (de vermenging van de onder- en de bovenwereld) is een maatschappelijk probleem en komt in vele vormen voor. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, een buurtbewoner die uitkeringsfraude pleegt, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, grootschalige hennepteelt, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen.
Soms gaan er achter ondermijning criminele organisaties schuil die enorme winsten maken met hun activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij grootschalige hennepteelt. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed, horeca en het verkrijgen van vergunningen. Omdat dergelijke organisaties geweld, afpersing en corruptie niet schuwen, heeft de aanpak van ondermijning een hoge prioriteit. De politie werkt daarbij nauw samen met haar partners. Informatie over ondermijnende activiteiten wordt bij elkaar gevoegd. Samen met signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners, gemeenten of particuliere organisaties zoals banken en verzekeraars geeft dit een completer beeld en treedt de overheid waar mogelijk strafrechtelijk of bestuurlijk op.

Flexteam

Het Flexteam Den Haag Centrum wordt ingezet ter ondersteuning van de politieteams in het centrum van Den Haag, in dit geval Team De Heemstraat, en de (districts-)recherche met onder andere gerichte acties bij veiligheidsproblemen zoals; drugsoverlast, woninginbraken, zakkenrollerij.

Voorgeleiding

De zes verdachten zijn na hun aanhouding ingesloten op het politiebureau en zullen daar worden verhoord. Zij worden donderdag 25 februari voorgeleid aan een rechter-commissaris die een besluit zal nemen over de voorlopige hechtenis van de verdachten.

Verdachten aangehouden na onderzoek Flexteam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws