zondag, 24 april 2016 13:56

Verhaal van Schiedam: Het Roelants-pand

Schiedam  - Op zaterdag 7 mei 2016 vertelt de huidige bewoner van het Roelants-pand (hoek Korte Haven-Lange Haven), Corine Robers, het Verhaal van Schiedam.

De renovatie van het oude woon- en bedrijfspand van de firma Roelants staat daarbij centraal. “Samen werken Wouter en ik aan ons droomhuis: het hoekpand van de oude drukkerij Roelants. Het pand wordt en is van binnen deels in ere hersteld en deels krijgt het een andere inrichting. “

Het Verhaal van Schiedam wordt elke eerste zaterdag van de maand gehouden om 13.00 uur en om 15.00 uur. Toegang is gratis.

De Historische Vereniging Schiedam besteedt in april en mei uitgebreid aandacht aan de geschiedenis van de firma Roelants. De BV Koninklijke Drukkerijen Roelants-Schiedam werd opgericht in 1846. Het bedrijf droeg de naam van de stad uit via boeken, tijdschriften, toegangsbewijzen en talloze soorten kaartjes waaronder bus- en treinkaartjes. In 1867 gaf H. A. M. Roelants een verzameling uit van de gedichten van Piet Paaltjens (pseudoniem voor zijn overbuurman en vriend François HaverSchmidt): Snikken en Grimlachjes. Piet Paaltjens, “de bleke zanger”, werd daardoor op slag een bekende Nederlander.

In het bezoekerscentrum aan de Hoogstraat 74A is een kleine tentoonstelling te zien met onder meer: een tableau met een keur aan toegangskaartjes, foto’s van exterieur en interieur van het Roelants-pand, (drukpersen, zetterij, kantine). Verder natuurlijk veel boeken, tijdschriften en allerlei speciaal drukwerk uit Schiedam en de regio. Er is ook aandacht voor de voetbalclub Roelants.

Verhaal van Schiedam: Het Roelants-pand
Verteller van dienst: Corine Robers (huidige bewoner Roelants-pand)
Zaterdag 7 mei 13.00 uur en 15.00 uur
Hoogstraat 74A Schiedam

Verhaal van Schiedam: Het Roelants-pand

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws