zondag, 31 januari 2016 22:13

Verhaal van Schiedam over de strijd tegen verderfelijke lectuur en winkelbibliotheken

Zaterdag 6 februari 2016 13.00 en 15.00 uur: De strijd tegen verderfelijke lectuur en winkelbibliotheken. Verteller van dienst is Paul Bassant.

Elke eerste zaterdag van de maand wordt namens de Historische Vereniging een Verhaal van Schiedam verteld. Een korte voordracht waarin een Schiedams historisch onderwerp wordt besproken. De lezing begint om 13.00 uur en wordt om 15.00 uur herhaald. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis. Loop gewoon binnen!

De strijd tegen verderfelijke lectuur en winkelbibliotheken In Schiedam werden al in de 19e eeuw bibliotheekjes opgericht om te bevorderen dat arbeiders goede boeken zouden gaan lezen. De opening van de openbare bibliotheek in 1920 was daarbij een grote stap vooruit. Maar liet het leesgedrag van het volk zich wel sturen? Verteller van dienst Paul Bassant gaat in op de rol van Het Nut en het Volkshuis, maar ook van de vermaledijde winkelbibliotheken. De ambities van het bibliotheekbestuur, botsten nogal eens met het feitelijk gedrag van arbeiders. En waarom bloeide de bibliotheek tijdens de economische crisis en de oorlog?

Hoogstraat 74A Schiedam
Zaterdag 6 februari 2016
13.00 uur en 15.00 uur
Toegang gratis

Verhaal van Schiedam over de strijd tegen verderfelijke lectuur en winkelbibliotheken

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws