maandag, 31 oktober 2016 08:36

Verhaal van Schiedam over Oostenrijkse kinderen in het Schiedam van 1921

Schiedam - Caroline Nieuwendijk vertelt op zaterdag 5 november 2016 bij de Historische Vereniging Schiedam over Oostenrijkse kinderen die als groep naar Schiedam kwamen.
Nieuwendijk doet dat in het kader van het Verhaal van Schiedam, de maandelijkse voordracht over een Schiedams historisch onderwerp.

De lezing begint om 13.00, duurt ongeveer drie kwartier en kan gratis worden bijgewoond aan de Hoogstraat 74a. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Bijna 100 jaar geleden kwamen er tientallen Oostenrijkse kinderen als groep naar Schiedam. Bij wildvreemden kregen ze onderdak, kleding en eten. Waarschijnlijk bleven ze ongeveer 10 weken.

Reden voor deze logeerpartijen was de slechte thuissituatie in Wenen en omgeving. Zowel de Oostenrijkse als Hongaarse bevolking had zwaar geleden tijdens en net na de Eerste Wereldoorlog, door tekorten aan goede voeding en kleding .

Vooral de kinderen waren hier het slachtoffer van. Om deze ondervoede kinderen te helpen konden ze met de trein naar Nederland komen om aan te sterken.

We weten de namen van drie van de leden uit de subcommissie. Maar misschien zijn er nog mensen die iemand op deze foto herkennen?!
Oostenrijkse kinderen in Schiedam in 1921 door Caroline Nieuwendijk Hoogstraat 74A Schiedam Zaterdag 5 november 2016 13.00 uur Toegang gratis
Voor Het Verhaal van Schiedam zijn we op zoek naar vertellers: mensen die een verhaal voor hun rekening willen nemen. Niet zo goed in vertellen? Uw verhaal kan ook in interview-vorm worden gebracht. Zingen of spelen is ook een mogelijkheid. Zolang het over een Schiedams historisch onderwerp gaat is het goed. Meer info en/of aanmelding via Reinard Maarleveld, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (tel: 06 255 14 259)

Foto: De enige bekende foto van de Oostenrijkse kinderen in Schiedam. Op het bordje staat: “Subcomité van het Tweede transport” met de datum 12 – 6 - 1921. Beeldnummer: 30498, fotograaf A. Dettmeijer, 1921 (coll. Gemeentearchief Schiedam)

Verhaal van Schiedam over Oostenrijkse kinderen in het Schiedam van 1921

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws