maandag, 16 november 2015 08:16

Verhaal van Schiedam over Standaart orgels

Op zaterdag 28 november 14.00 vertelt organist Aart de Kort over de orgelfabriek en de orgels van de familie Standaart in Schiedam. Na zijn verhaal wandelen we gezamenlijk naar de Westvest90 kerk alwaar Aart kort zal spelen op het Standaart-orgel. Einde lezing is ongeveer 15.15 uur. Standaart in Schiedam In 1923 kreeg Schiedam een primeur. De Rotterdamse bouwer van kerkorgels Standaart kreeg de beschikking over duizend vierkante meter fabrieksruimte aan de Nieuwe Haven 83 en verhuisde naar Schiedam. De komst van theaters en bioscopen bood nieuwe kansen. Standaart speelde daarop in maar hij bleef daarnaast ook kerkorgels bouwen en renoveren. In Schiedam startte de fabriek met veertig man personeel. Standaart bouwde verschillende beroemde orgels. Nog bestaande orgels zijn te vinden in de Westvest90 kerk en het Theater aan de Schie.
Organist Aart de Kort is organist van de kathedraal H.H. Laurentius en Elisabeth in Rotterdam en de R.K. Kerk OLV van Goede Raad in Den Haag. Daarnaast is hij pianist bij de balletafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tenslotte: Aart de Kort is ook een uitstekend verteller!
Standaart in Schiedam Verteller van dienst: Aart de Kort Hoogstraat 74A 3111 HK Schiedam Zaterdag 28 november 2015. Om 14.00 uur begint de lezing op de Hoogstraat. Om ca. 15.00 zijn we in de Westvest90 kerk en de lezing eindigt om ca. 15.15 uur in de Westvest90 kerk. Toegang gratis.

Foto: Personeel van Standaart Orgelfabriek staat voor bioscoop Pandora (nu Monopole) in de Hoogstraat. Bij de pijltjes links eigenaar A.W.J. Standaart, naast hem zijn zoon. De foto is waarschijnlijk tussen 1930 en 1935 tijdens een uitstapje van het personeel gemaakt. Bron: Gemeentearchief Schiedam.

 

 

Verhaal van Schiedam over Standaart orgels

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws