maandag, 28 september 2015 16:54

Verhaal van Schiedam: Van branderszoon tot boer

Elke eerste zaterdag van de maand wordt namens de Historische Vereniging een Verhaal van Schiedam verteld. Een korte voordracht waarin een Schiedams historisch onderwerp wordt besproken. De lezing begint om 13.00 uur en wordt om 15.00 uur herhaald. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis. Loop gewoon binnen!
Op zaterdag 3 oktober vertelt Lidwien Meijer het Verhaal van Schiedam. Waarom wordt een branderszoon boer? Jurrianus Meijer kwam uit een brandersfamilie. Zijn vader had branderijen op de Willemskade en de Westerkade. Wilde hij daar niet aan de slag? Nee, hij werd veehouder, in de polder ’s Graveland. Hij trouwde met een boerendochter, Maria Ammerlaan, die uit Schipluiden kwam.
Lidwien Meijer, kleindochter, werd geboren op die boerderij aan de Schie. Met behulp van vele foto’s, documenten (zoals brieven, ansichtkaarten, bidprentjes enz.) vertelt ze het verhaal over haar grootvader en hoe het verder ging met de familie Meijer. Het is ook een verhaal over de stad Schiedam rond 1900, waar boeren en burgers wel dicht bij elkaar woonden, maar waar ook veel afstand was.

Verhaal van Schiedam: Van branderszoon tot boer Hoogstraat 74A Schiedam Zaterdag 3 oktober 2015 13.00 uur en 15.00 uur Toegang gratis
Voor Het Verhaal van Schiedam zijn we op zoek naar vertellers: mensen die een verhaal voor hun rekening willen nemen. Niet zo goed in vertellen? Uw verhaal kan ook in interview-vorm worden gebracht. Zingen of spelen is ook een mogelijkheid. Zolang het over een Schiedams historisch onderwerp gaat is het goed. Meer info en/of aanmelding via Reinard Maarleveld, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (tel: 06 255 14 259)

De boerderij van de familie Meijer in 1959 op ’s Graveland 55, recht tegenover (op de andere oever) de Overschiesedwarsstraat. Foto: Gemeentearchief

Verhaal van Schiedam: Van branderszoon tot boer

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws