donderdag, 28 juli 2016 17:08

Verloederde zerken op oude begraafplaats

nieuwe stadsblad

Schiedam - "De graven liggen erbij alsof er jaren niet naar omgekeken is. Ik schaam me dood", schrijft actievoerster Anja van Bekhoven. Zij strijdt al jaren tegen de verloedering van de oud-begraafplaats onder aan de Vlaardingerdijk. Tegen onbeheerde graven, vuilstort en spelende kinderen op deze monumentale maar verloederde gedenkplaats.

Door: Frank Willemse

Tweemaal per maand ruimt Anja van Bekhoven (1961) ‘die wildernis’ op. Als kind verloor zij haar broertje van 6 jaar. Op het sterfbed van moeder beloofde zij het kindergraf te onderhouden.

'Schaam me dood'

Dat doet Van Bekhoven al jaren, tweemaal per maand, maar zij ergert zich aan het achterstallig onderhoud. "Ik schaam me gewoon dood als ik bij het grafje van mijn broertje ben." Samen met andere nabestaanden probeert zij het park toonbaar te houden. Maar de begraafplaats is te groot en te bewerkelijk met oude bomen, veel struikgewas en tientallen vervallen graven.

Werkgroep

Regelmatig treft Anja troep aan of instortende graven. Ze geeft dit onmiddellijk door aan de afdeling Groen van de gemeente. Dat doet zij al jaren. Zij is nu uitgenodigd voor een gemeentelijke werkgroep voor het park. Maar ziet er weinig heil in. "Ik ben strijdlustig en sla liever op de trom. Het onderhoud is onregelmatig en stelt niet veel voor. Af en toe komt een busje met Irado-mensen die de boel wat aanharken. Dat zet weinig zoden aan de dijk. Het héle park moet op de schop.”

Vergeten oase

De begraafplaats is een vergeten oase midden in de stad. Met een smeedijzeren hek van kunstsmederij gebr. Vincent en een neo-klassieke kapel te midden van overvloedige natuur. Hier staan de oudste bomen van de stad.

Doener

Ook Jan Schlärmann (76 jaar) ruimt uit eigen beweging grafzerken schoon. Al jaren doet hij dat uit eigen beweging omdat hij het slecht kan aanzien. De graven, losse tegels en stuiken maakt hij weer toonbaar. Hij is een doener en klaagt over de gemeente die meer vergadert dan doet. “Ik ben liever bezig met mijn kruiwagen en zaag.”

Noodoplossingen

Al in 2008 meldt de gemeente dat deze ‘groene parel’ spoedig wordt opgeknapt. “En nu komt er weer een werkgroep! Noodoplossingen achteraf wegens geen geld en interesse van de politiek”, vindt Jan Schlärmann. Anja van Bekhoven blijft wel geloven in een gemeentelijke oplossing.

Distillateursfamilies

De Rooms-Katholieke begraafplaats werd in 1850 aangekocht door die kerk, een buitenpoldertje aan de voet van de Vlaardingerdijk. Een plek waar belangrijke Schiedammers zijn begraven zoals de distillateursfamilies Nolet, Melchers en Beukers. Met neoclassicistische grafmonumenten, zoals een kapel, en familie- en keldergraven.

Eén gulden

Sinds de sluiting (vol) in 1972 kreeg de gemeente het park voor één gulden in bezit. Wel een bezit met kopzorgen - teveel monumenten en te weinig geld - en de verplichting de begraafplaats te onderhouden.

Barbecueën

Voor de kapel werd de Roemeens Orthodoxe kerk als huurder gevonden. Zij houden er tweemaandelijks diensten. Anja van Bekhoven ergert zich aan kerkgangers die er barbecueën en aan spelende kinderen bij het graf van haar broertje.

Verloederde zerken op oude begraafplaats

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws