maandag, 02 oktober 2017 10:16

Verspreiding van jodiumtabletten in de regio Rijnmond

Schiedam - De overheid verspreidt vanaf 10 oktober 2017 jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen.

De Rijksoverheid wil dat Nederland zo goed mogelijk is voorbereid op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident). De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Omdat kernongevallen zich niet aan landsgrenzen houden, heeft Nederland de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt.

De jodiumtabletten

Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Ten tijde van een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Het is bij een kernongeval niet altijd en voor iedereen nodig om jodiumtabletten te slikken. Het is dus belangrijk om te wachten op de instructies van de overheid voordat ze worden ingenomen. Dan zal de overheid specifiek adviseren door wie en wanneer de jodiumtabletten moeten worden ingenomen.

Hoe krijg ik de tabletten?

De tabletten worden per post verstuurd. De verspreiding van tabletten duurt naar verwachting twee weken. Vanaf 3 oktober verstuurt het ministerie van VWS een vooraankondiging naar de mensen die de tabletten ontvangen. Op www.jodiumpostcodecheck.nl Opent in nieuw venster kunt u nagaan of u jodiumtabletten per post krijgt opgestuurd.

Meer informatie over jodiumtabletten

Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl Opent in nieuw venster.

Heeft u nog meer vragen bel dan het publieksinformatienummer 1400.
WhatsApp:  06-55001400
Twitter: @rijksoverheid.nl 

Meer informatie kernongevallen

Meer informatie over kernongevallen en straling vindt u op www.autoriteitnvs.nl

Verspreiding van jodiumtabletten in de regio Rijnmond

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws