vrijdag, 09 oktober 2015 07:16

Verzonken wereld en 101 hobby’s in oude bieb

In het monumentale pand Lange Haven 131, bij de oudere Schiedammers bekend als ‘de oude bieb’ openen vrijdag 16 oktober twee tentoonstellingen voor het publiek met foto’s van de Oostenrijkse fotograaf Andreas Franke en de Nederlandse fotograaf Bob van der Vlist.

Verzonken wereld

Fotograaf en duiker Andreas Franke ontdekte in de diepe wateren bij de kust van Barbados het scheepswrak van het Griekse vrachtschip SS Stavronikita en zag een kans: hij transformeerde het wrak tot een onderwater kunstgalerie. Voor zijn reeks Stravronikita heeft Franke composities gemaakt van studiofoto’s van modellen in Rococo-stijl in combinatie met onderwaterfoto’s waarvoor het scheepswrak als decor diende. Vervolgens stelde hij deze foto’s onder water tentoon in het wrak, waardoor deze expo uitsluitend te bewonderen was door duikers. In korte tijd doken meer dan 10.000 duikers de diepte in om de foto’s van Franke te bekijken in hun natuurlijke habitat van exotische vissen en haaien. Inmiddels zijn de werken weer op het droge, maar hun avontuur op de zeebodem heeft duidelijke sporen nagelaten. Het feit dat het zoute zeewater gedurende het tentoonstellen zichtbaar uitwerken op de foto’s heeft gehad, is onderdeel van dit unieke kunstproject.

Tijdens de verkooptentoonstelling (die gelijktijdig met het Fotofestival Schiedam plaatsvindt) worden zeven originele werken – die naar de zeebodem zijn geweest – getoond. Daarnaast zijn er een aantal werken te zien in een oplage van vijf, die niet zijn afgezonken.

101 hobby’s

In 2011 kreeg fotograaf Bob van der Vlist een verzoek van NRC Next: doe iets met ‘lui’. Zo kwam hij terecht bij het boek Het recht op luiheid van Paul Lafargue’s (1883). Lafargue stelt hierin ondermeer dat we drie uur per dag zouden moeten werken voor ons inkomen en de rest van de tijd zouden moeten besteden aan onze eigen lichamelijk en geestelijke ontwikkeling.

Vanuit die gedachte benaderde Van der Vlist drie mannen die naast hun werk een enorme passie hebben voor hun hobby. Even helemaal niks, geen werk, geen gezin, geen sleur, alleen zij zelf met hun hobby. Op dat moment voelen ze zich volledig vrij en volgens Paul Lafargue dus ‘lekker lui’.

Dit was de start voor het grote project 110 hobby’s. Tijdens het Fotofestival Schiedam laat Bob van der Vlist het proces zien van het starten met dit omvangrijke project en de uiteindelijke uitvoering en creatie. Ook neemt hij de kijker mee in de wereld van mensen die een passie voor hun hobby hebben.

Waar

Lange Haven 131, Schiedam

Openingstijden

De tentoonstellingen zijn twee weekenden te bekijken

vrijdag 16 t/m 18 oktober | 12.00–17.00 uur

donderdag 22 t/m 25 oktober | 12.00–17.00 uur

Foto: Schiedamopdekaart.nl

Verzonken wereld en 101 hobby’s in oude bieb

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws