vrijdag, 02 september 2016 19:15

Vlaardingse fotograaf Look J. Boden genomineerd voor Van Lanschot Kunstprijs 2016

Vlaardingen - De Vlaardingse fotograaf Look J. Boden (1974) is genomineerd voor de Van Lanschot Kunstprijs 2016. Een selectiecommissie zag tussen de 508 inzendingen zijn werk We Are Trash als één van de 10 kanshebbers.

We Are Trash verbeeldt hoe de mens in dit tijdsgewricht tot inwisselbaar en anoniem subject is verworden. Het lijkt alsof de persoonlijkheid van het individu er niet meer toe doet. Voor bedrijven zijn klanten marketingtargets die méér moeten consumeren ten gunste van aandeelhouders. De individuele klant, die ooit een persoonlijke relatie met het bedrijf had, wordt een onpersoonlijk radertje in het economisch systeem. Voor overheden zijn burgers zowel consumenten als verdachten. Mensen moeten braaf hun regels consumeren en wie uit de pas loopt, is een potentieel gevaar voor de samenleving. De definitie ‘uit de pas lopen’ kan breed worden geïnterpreteerd: het dragen van een djellabah of een boerkini kan al aanleiding vormen voor een terrorismeverdenking. Terwijl ook degene die niet digitaal te traceren is, aanleiding geeft voor verdenking. Wie buiten de statistieken en de algoritmes van de economie en de overheid valt, verliest zijn nut en wordt als kansloos bij het vuil gezet.

De tijdgeest

De Van Lanschot Kunstprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een hedendaagse kunstenaar die in zijn of haar werk het beste de huidige tijdgeest weet vast te leggen voor latere generaties. De prijs geeft de winnende kunstenaar een uniek podium in de Nederlandse kunstmarkt. Onderdeel hiervan is een expositie van het werk, en opname in de kunstcollectie van Van Lanschot Bankiers. Om de prijs echt te winnen, moet er echter nog wel wat gebeuren. Het publiek kan stemmen, waarna 4 deelnemers doorgaan naar de volgende ronde. Dan komt er een vakjury in beeld, die uiteindelijk bepaalt wie de tijdgeest het beste heeft weten te vangen.

Stem mee!

Vind je We Are Trash mooi? Of ben je het roerend eens met de boodschap? Stem dan mee! Ga naar de website https://www.vanlanschot.nl/kunstprijs-2016-look-j-boden, klik op de knop 'Stem op deze inzending', vul je emailadres in en bevestig je keuze in je emailbox. Nog geen minuutje!

Vlaardingse fotograaf Look J. Boden genomineerd voor Van Lanschot Kunstprijs 2016

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws