donderdag, 02 oktober 2014 16:43

Voorlezen aan ouderen

De Bibliotheek Schiedam deed mee aan Internationale Dag van de Ouderen: de Voorleesbrigade las voor tijdens Nationale Voorleeslunch.
Gister werd tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen. In de Tuinzaal van het Jacobs Gasthuis van de Frankelandgroep lazen Laura Ebbens en Ina Wilschut van de Voorleesbrigade van de Bibliotheek Schiedam voor aan twintig bewoners.

Met zichtbaar plezier genoten de senioren van verhalen uit verhalenbundels van onder anderen Marjan Berk, Annie M.G. Schmidt, Toon Tellegen, Toon Hermans en Vonne van der Meer. In de verhalen stond het voorlezen aan ouderen centraal. Zo werd uit de bundel van Marjan Berk voorgelezen over een voordracht in een verzorgingshuis, precies zoals dit ook tijdens de voorleeslunch gebeurde.

De Bibliotheek Schiedam organiseerde dit feestelijke evenement in het kader van de Internationale Dag van de Ouderen. Samen met de Leescoalitie*, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, wilt de Bibliotheek hiermee laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

De Verenigde Naties hebben 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen. Thema's die op deze dag centraal staan, zijn onder meer de kwaliteit van ouderenzorg, maar ook uitsluiting en eenzaamheid. Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren en boeken brengen verhalen binnen en roepen herinneringen op.

*De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken en de Vereniging Openbare Bibliotheken. De Nationale Voorleeslunch wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion.

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws