zaterdag, 18 oktober 2014 18:45

Voynich internationale tentoonstellingsproject in Korenbeurs

Het Voynich project is een internationaal tentoonstellingsproject met unieke uitdaging voor de participerende kunstenaars. De tentoonstelling is tot stand gekomen in medewerking met een internationaal gezelschap van meer dan 25 beeldend kunstenaars die zich allen hebben laten inspireren door het mysterieuze Voynich manuscript en ieder heeft een kunstwerk gerealiseerd waarin zij hun visie op dit manuscript vastleggen. De organisatie van deze tentoonstelling ligt in handen van de Schiedamse beeldend kunstenaar Ron Weijers (10dence art collective).

Het mysterieuze, onbegrepen en rijkelijk geïllustreerde Voynich manuscript, werd in de 15e eeuw door een onbekende auteur geschreven in een onbekende taal en is tot op de dag van vandaag nog niet ontcijferd. Het manuscript is onderwerp geweest van veel onderzoek door professionele cryptografen, inclusief codebrekers uit de Tweede Wereldoorlog. Geen van allen heeft ook maar een enkel woord ontcijferd. Al die mislukte pogingen hebben het Voynich manuscript tot de heilige graal van de cryptografie gemaakt, maar ook het vermoeden versterkt dat het niets anders is dan een opeenvolging van betekenisloze lettertekens. Ook de illustraties van astrologische en plantkundige aard, binnen het manuscript behoren niet tot de realiteit zoals wij die kennen.

De kunstenaars Thorsten Dittrich uit Duitsland, Katerina Dramitinou uit Griekenland, Willem van Drunen, Alex Kiefmeijer , Louis Looijschelder en Gerard Extra uit Nederland, Helmut Findeiß uit Duitsland, Vered Gersztenkorn uit Israel, Liesbeth van Ginneken uit Beldië, Chung-Hsi Han uit Nederland, Serhiy Savchenko uit de Ukraïne, Nikolaj Dielemans uit Nederland, Karim El Seroui uit Oostenrijk, Reinhard Stammer uit Duitsland, Ron Weijers uit Nederland, Mats Andersson uit Zweden, Efrat Zehavi uit Nederland, Beppo Zuccheri uit Italië, Arturo Pacheco Lugo uit Mexico, Rudi Benétik uit Oostenrijk, Zuzana Kaliňaková uit Slovakije, Herman Gvardjančič uit Slovenië, Željko Mucko uit Kroatië, Klementina Golija uit Slovenië en Ulrich Plieschnig uit Oostenrijk tonen het resultaat van hun creatieve actie, reactie en interactie op de artistieke uitdaging afkomstig vanuit het Voynich manuscript.

 

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws