donderdag, 23 oktober 2014 15:36

Vrijwilligers getraind tot buurtbemiddelaar

Op 18 oktober 2014 hebben 5 bewoners uit Schiedam de basistraining buurtbemiddelaar met positief resultaat afgerond. Hulde! Zij zijn nu met voldoende communicatieve vaardigheden uitgerust om in gesprek te gaan met ruziënde buren. Door te luisteren naar beide buren, en hun manier van communiceren onder de loep te nemen, kunnen ze veel misverstanden en irritaties wegnemen. Zo krijgt plezierig samenwonen weer een kans.

Maar liefst 27 procent van de Nederlanders heeft wel eens last van omwonenden en 6 procent van de Nederlanders heeft vaak overlast van de buren. Dat kan gaan om geluidsoverlast, rommel, erfafscheidingen, pesterijen en andere zaken. De rol van bemiddelaar, een onafhankelijke medebewoner, is van grote betekenis. Zij weten 70% van het aantal gemelde zaken tot een goed resultaat te brengen! Ook het coachen van buren, zodat ze zelf het conflict aan de kaak kunnen stellen, behoort tot de mogelijkheden.

Op dit moment komen er via Politie, Woonplus, Gemeente en ook buren zelf, veel meldingen binnen van burenruzie en geluidsoverlast. Het huidige team van 8 bemiddelaars is dan ook zeer blij met de uitbreiding.

Loes van Delft, projectleider Buurtbemiddeling Schiedam, en werkzaam vanuit Radar Wmo diensten, vertelt: 'Wanneer bewoners met behulp van buurtbemiddeling een ruzie bijleggen, dan geeft dat bijzonder veel voldoening. De bemiddelaars, die dit werk belangeloos doen, vinden hun werk boeiend en erg leerzaam. Het is fijn om te zien dat mensen weer naar elkaar kunnen luisteren, nieuwe afspraken maken of elkaar een hand geven'.

Contactgegevens en meer informatie

Bewoners die ook geïnteresseerd zijn in het werk van bemiddelaar kunnen contact opnemen met Loes van Delft, Projectleider Buurtbemiddeling Schiedam, 06- 43 23 51 67 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eén website voor Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling Schiedam, onderdeel van Radar Wmo Diensten heeft samen met zo'n 80 andere lokale organisaties voor Buurtbemiddeling uit andere steden één website ontwikkeld, www.problemenmetjeburen.nl. Op deze site is informatie over de 10 meest voorkomende burenproblemen te vinden en worden tips gegeven. Bezoekers worden direct doorverwezen naar de voor hen dichtstbijzijnde organisatie voor Buurtbemiddeling.

Over Radar Wmo diensten

Radar is een jonge snelgroeiende stichting die gelieerd is aan de Radar Groep. Onze ambitie is een samenleving die voor elkaar zorgt en zo min mogelijk afhankelijk is van een overheid, professionals of loketten. Of het nu een hulpvraag is of een leuk idee voor activiteiten. Wij zetten in op het bieden van perspectief op meedoen, vrijwilligerswerk, werk en ondernemen.

Website: www.wmoradar.nl
Twitter: @wmoradar

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws