vrijdag, 18 augustus 2017 16:32

Waarschuwing voor Blauwalg Krabbeplas Vlaardingen

Vlaardingen - Voor zowel de oostzijde als de zuidzijde van recreatiegebied de Krabbeplas in Vlaardingen geldt een waarschuwing voor blauwalg. Er is een negatief zwemadvies: als je daar gaat zwemmen loop je kans op huidirritatie en maag-/darmklachten. Ook voor honden en katten is blauwalg gevaarlijk.

De Krabbeplas ligt aan de rand van Vlaardingen Westwijk. De officiële zwemzones bevinden zich aan de zuid- en oostzijde van de plas en zijn begrensd met een ballenlijn.

Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater).

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.

Door het drinken van blauwalgen kunnen honden en katten, maar ook andere dieren als vissen, vogels, paarden en koeien ziek worden.  Blauwalgen vormen met name een probleem in juli, augustus en september, als de watertemperatuur 20°C of meer is.

Bron: Zwemwater.nl en Medisch Centrum voor Dieren

Waarschuwing voor Blauwalg Krabbeplas Vlaardingen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws