donderdag, 27 augustus 2015 16:24

Wandelen en speuren naar kunst en ambacht

Open Monumentendag is dit jaar op zaterdag 12 september en staat in het teken van Kunst & Ambacht. Wethouder Hans Versluijs opent het evenement. Hij ontvangt het eerste exemplaar van het prentenboek 'Dynamiek en vaste waarden. Beschermd stadsgezicht in Vlaardingen', dat is samengesteld door Klaas Kornaat op initiatief van André Fontijne.

De meeste activiteiten op 12 september zijn in het Vlaardingse historische centrum te vinden: in het gebied Markt, Touwbaan, Museum Vlaardingen/Westhavenkade, Visbank en de tussenliggende straten. Bij Museum Vlaardingen start een wandelroute en speurtocht. De Zuidbuurt vormt eveneens onderdeel van deze wandeling en heeft ook op zondag 13 september een programma.

Al wandelend komt u langs monumenten zoals het stadhuis, de Grote Kerk en redershuizen. U kunt ze van de buitenkant bewonderen, maar ook binnen een kijkje nemen, want de gebouwen zijn open voor bezoekers. Bij de Touwbaan zijn ambachtslieden als touwslagers, een klompenmaker en wasvrouwen aan het werk. Hier worden ook boeken en curiosa verkocht en vindt de vrijwilligersmarkt plaats.

Bij het speelterrein bij de Abraham van der Lindenplaats is er een kinderprogramma. Kinderen kunnen zich laten schminken of een circusvoorstelling organiseren. In het schildersatelier kunnen zowel kinderen als volwassenen een schilderij maken en even kunstenaar zijn.

Vlaardingse bedrijven en organisaties die actief zijn in de restauratiewereld laten in de Grote Kerk zien wat ze in huis hebben. Rond de Visbank is er een horecaplein met ambachtelijke producten.

Kunst van nu
Kunst van nu vindt u in stegen aan de Westhavenkade (het project 'Verborgen Stegen'), in KADE40 en in het voormalige pand van Warmelo & Van der Drift. In de Landstraat openen ateliers van kunstenaars hun deuren en in de Expokelder van het Waaigat aan de Markt vertellen acht kunstenaars over hun daar tentoongestelde werk.

Nog meer!
Maar er is nóg meer te beleven. Zo kunt u ook langs bij de historische boerderijen in de Zuidbuurt en bij de authentieke boerderij de Zonnehoeve aan de Trekkade in de Holiërhoekse polder. Molen Aeolus viert het 225-jarig bestaan en de Arnold Hoogvlietstraat bestaat 125 jaar. Reden voor een feestje op Open Monumentendag. In het Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg kunt u onder andere bekijken hoe de werkplaats van ambachtslieden er vroeger uit zag.

Bezoekers zijn welkom op Open Monumentendag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Bij Museum Vlaardingen kunt u van 10.00 tot 17.00 uur terecht en is de toegang op zaterdag 12 september slechts 1 euro.

Meer info? Kijk op www.vlaardingen.nl/openmonumentendag. Daar vindt u de wandelroute en het programma.

Wandelen en speuren naar kunst en ambacht

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws