zaterdag, 30 augustus 2014 00:59

Wederom gaan studenten aan de slag in Schiedam

Voor de tweede keer gaat een grote groep studenten plannen maken voor Schiedam. In januari van dit jaar waren het 80 studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst die plannen maakten voor de stad Schiedam onder leiding van de Londense Professor Mark Brearley (zie de film). Nu gaan maar liefst 400 studenten van de Willem de Kooning Academie aan de slag!

De creatieve studenten van tien studierichtingen gaan van 2 september tot 26 november de binnenstad van Schiedam bevolken. De studenten van de Willem de Kooning Academie (WdKA), de kunstacademie van de Hogeschool van Rotterdam, starten hun studie van het tweede jaar met een gezamenlijk project met de titel 'Locatie in Transitie'. Op dinsdag 2 september vindt vanaf 13 uur de kick off van het enorme project plaats in de Grote- of Sint Janskerk aan de Lange Kerkstraat in Schiedam.
De kick off in de kerk wordt ingevuld door pop-up organisator Janet van Huisstede van stichting DeWinkelmeiden, centrummanager Phons Ockerse, kunstenaar Han Guan Lim (Artpark, stichting Mooi Werk) en filmregisseur en producer Edwin van Viegen (RIF010, Cosmic Media). Onder leiding van docenten Harm Scholtens en Michiel Weselius gaan zij in gesprek met de studenten. Wethouder Marcel Houtkamp, met de binnenstad in zijn politieke portefeuille, sluit de middag af en start officieel het project.

Samenwerking

Vanuit een nu leegstaand pand aan de Schie 50, onderzoeken de jongeren de kansen die Schiedam nu biedt en werken zij samen aan een scala van creatieve invullingen van het centrum. Daarbij worden winkeliers, ondernemers, het Stedelijk Museum Schiedam, eigenaren van leegstaande panden, de gemeente, et cetera, als partners gezien.
Ongekende grote schaal
De grote groep creatieve studenten volgen de bachelor studie vormgeving van de Willem de Kooning Academie die bestaat uit tien afdelingen: Ruimtelijk Ontwerpen, Product Design, Grafisch Ontwerpen, Advertising, Animatie, Fotografie, Illustratie, Audiovisueel Ontwerpen, Lifestyle & Design en Autonome Beeldende Kunst. Nooit eerder hebben de verschillende studierichtingen een projectmatige aanpak gekend op deze schaal.

In positief daglicht

De binnenstad van Schiedam wordt door de WdKA gezien als een locatie in transitie: een plek die sterk verandert en totaal vernieuwt. Door veranderingen op sociaal, demografisch, politiek, cultureel, levensbeschouwelijk of technologisch gebied verliezen gebieden en gebouwen hun oorspronkelijke functie, waardoor zowel nieuwe kansen als problemen kunnen ontstaan. De studenten krijgen de opdracht om concepten te verzinnen en ontwerpen te maken die gerelateerd zijn aan het thema 'locatie in transitie'. Op welke wijze dit precies gestalte gaat krijgen met zoveel verschillende studierichtingen en studenten is nog moeilijk te zeggen. Vast staat, dat de binnenstad van Schiedam dit najaar met groot enthousiasme en een aanzienlijke portie creatief vermogen onderworpen wordt aan jonge ambitieuze 2D- en 3D-kunstenaars in spé. Doel is dat het centrum van de stad bij het aanbreken van de donkere dagen in een positief daglicht komt te staan.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws