maandag, 31 juli 2017 14:54

Weer grip 1 afgekondigd bij Shell raffinaderij

Schiedam - Bij Shell aan de Vondelingenweg in Pernis is maandagavond om 22:30 uur wederom grip 1 afgekondigd. Er was een gevaarlijke stof ontsnapt. Bij het spoelen van leidingen bij Shell was een zuurhoudend product vrijgekomen: fluorwaterstof. Het personeel van Shell had het lek om 1;00 uur 's nachts gedicht.

Er zou een gaswolk richting Rotterdam Hoogvliet drijven, maar dat werd later door Rijnmondveilig en de DCMR weer ontkend: 'Er is GEEN sprake van een gaswolk richting Hoogvliet, het blijft binnen het terrein. dit in tegenstelling tot eerder bericht'.

De DCMR is ter plaatse en chemisch adviseurs meten met de brandweer in het gebied de concentraties. Het is nog niet bekend of de ontsnapping te maken heeft met de brand bij Shell eerder dit weekend.

De DCMR Milieudienst Rijnmond ontving tot 00:15 uur 25 klachten over stank, vooral uit Hoogvliet. Fluorwaterstof heeft een zure geur, en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk. Tot nu toe zijn er echter geen gevaarlijke concentraties gemeten.
Het personeel van Shell had het lek om 1;00 uur 's nachts gedicht.

Over Fluorwaterstof:
het geconcentreerde zuur penetreert gemakkelijk door zowel latex als nitril handschoenen. Fluorzuur vreet bij contact met de huid door tot op het bot, zonder dat onmiddellijk pijn wordt gevoeld (vergelijkbaar met fenol). De pijn begint pas wanneer het eigenlijk al te laat is voor een goede behandeling. Blootstelling aan lage concentraties van HF gedurende een lange periode kan leiden tot accumulatie van fluoriden in de beenderen (fluorose).

Vanwege de 'grip 1 'situatie zijn ook weer de ambtenaren 'rampenbestrijding' en Officier van Dienst Bevolkingszorg voor Schiedam, Vlaardingen en Krimpen, Lansingerland en Maasluis opgeroepen. Rijnmondveilig meldt dat de Vondelingenweg is afgesloten, ook het treinverkeer is stilgelegd. De brandweer zet meetploegen in de omgeving van de raffinaderij in en slaat de wolk neer met waterstralen. Er wordt continu gemeten in de omgeving.

Afgelopen zaterdagavond ontstond er een explosie en brak er brand uit in een hoogspanningsstation in de grootste raffinaderij van Europa. De raffinaderij, die bestaat uit 60 fabrieken, werd uiteindelijk helemaal stil gelegd.

 

Weer grip 1 afgekondigd bij Shell raffinaderij

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws