Welpen ontwerpen natuurspeeltuin
maandag, 15 juni 2015 07:58

Welpen ontwerpen natuurspeeltuin

Een natuurspeeltuin, dat was het idee van de Schiedamse Scoutinggroepen in 2013 voor Schiedams Doen. Het idee werd tweede in de stemrondes. Nu, twee jaar later, maken de welpen van de Scouting Tono-groep de eerste ontwerpen. Ideeën hebben ze genoeg.

De welpen van de Scouting Tono-groep waren zaterdag naar Bijdorp getogen. Een beetje onwennig hoorden ze de verhalen aan. Hoe in 2013 de gemeente Schiedam een wedstrijd uitschreef waar 131 ideeën aan meededen. Hoe het idee van een natuurspeeltuin tweede werd in deze wedstrijd, dankzij de vele stemmen van de Schiedammers. En waar zij nu een eerste ontwerp voor mochten maken.

"Het heeft inderdaad even geduurd", zo beaamd Rien Adriaanse, initiatiefnemer van het idee en zelf bestuurslid bij de Scouting BvH. "Je zou denken dat het een vrij simpel idee is, maar er blijken dus heel veel eisen te liggen voor dat kleine stukje grond". Zo heeft het waterschap de eis neergelegd voor een waterberging en had de gemeente al wat langer de sociale veiligheid van het bos in het oog. "Maar we komen steeds verder, en ik ben blij dat we nu ontwerpen kunnen gaan maken".

En zo gingen de welpen van de Scouting Tono-groep aan de slag. Volgens welp Darko moesten er vooral veel klimobjecten over het water komen, zodat de kans dat je nat werd flink groot was. Welp Megan was het daar helemaal mee eens, maar dacht meer aan slingertuigen over het water. En zo hadden de welpen genoeg ideeën.

De kinderen uit de wijk kwamen wat later op de dag, maar ook daar waren er genoeg ideeën voorhanden. Veel hoogteverschillen en ook een ruim grasveldje bleken hier favoriet, eventueel met een strandje aan het water.

"Toen dit idee werd ingediend was er in Schiedam nog nauwelijks sprake van natuurspeeltuinen. Inmiddels is iedereen wel vertrouwd met het idee", zo vult Addy Pool aan, zelf bestuurslid van de Scouting Tono-groep en lid van de klankbordgroep. "Zo populair is dit idee blijkbaar in die twee jaar geworden. Toch zou het nog steeds heel mooi zijn als dit 'ScoutWoud' voor kinderen en de wijk Bijdorp weer net een iets andere vorm krijgt. Het oorspronkelijke idee van Rien was net iets ruiger, net iets natuurlijker dan de andere natuurspeeltuinen. En je ziet dat de kinderen met precies dezelfde ideeën komen".

Aanstaande zaterdag wordt er een tweede ontwerpsessie gehouden. Dan komen de welpen van de Scouting BvH en de Scouting Franciscus-Lodewijkgroep naar Bijdorp om hun ideeën vorm te geven. Buurtbewoners zijn van harte welkom om mee te doen en mee te ontwerpen. De deuren van het gebouw van de Scouting BvH aan het Burgemeester van der Lippad staan hiervoor wijd open van 10:00 uur tot 12:00 uur. Meer informatie is te lezen op www.schiedam.nl/bijdorp.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws