vrijdag, 05 juni 2015 10:39

Wennekerpand krijgt zonnedak

Het Wennekerpand krijgt zonnepanelen. Het Schiedams Energie Collectief (SEC) neemt het initiatief tot de plaatsing van 350 panelen; Schiedammers en andere geïnteresseerden kunnen deelnemen in het project.

Het is de bedoeling dat de 140.000 euro die de aanschaf en plaatsing van de panelen kosten, bij elkaar worden gebracht door particulieren en instellingen uit de stad. SEC wil graag dat de panelen in eigendom komen van zo veel mogelijk Schiedammers. Daarom vraagt zij de mensen uit de stad om te investeren in het project of via donaties een steentje bij te dragen. Als Schiedammers de aanleg van de zonne-installatie mogelijk maken, profiteren zij ook van de opbrengsten.

Wenneker profiteert
Die opbrengsten van de zon zijn naar verwachting 70.000 kWh per jaar. Dat is ongeveer de helft van het totale verbruik van het Wennekerpand zelf. Dat cultuurverzamelgebouw profiteert ook van de panelen: dat kan zijn energiekosten fors verlagen. Het geld dat wordt bespaard, kan ten goede komen aan de exploitatie van het pand. Daarin vinden onder meer Ballet- en dansstudio Schiedam, Wenneker Cinema en het Centrum Beeldende Kunst onderdak.

Subsidie is binnen
SEC heeft voor het Wennekerdak een toezegging van het ministerie van Economische Zaken op zak. Volgens de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE), garandeert de overheid de opbrengst van de de opgewekte energie. SDE is een exploitatiesubsidie; de investering in de plaatsing van de panelen moet door de deelnemers worden gedragen.

SEC begint na de zomer met de financiering van het Wennekerdak. Geïnteresseerde investeerders en sympathisanten kunnen nu al hun interesse in deelname in het plan aangeven op de site van SEC: www.energiekschiedam.nl/zonnepanelen-wennekerpand/.

SEC claimt - mede vanwege de gegarandeerde opbrengst - dat een rendement van 3,3 procent op het ingelegde geld reëel is. Meer informatie over het project en de mogelijkheden om te participeren zijn te vinden op de site.

Zie ook het interview met Herman Gels in het programma PopUpTv Nieuwsweek van 15 mei 2015: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/popuptv-nieuwsweek-15-mei-2015

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws