zondag, 28 augustus 2016 19:30

Werk van fotografen Jimmy Katz en Ouxu Cheng bij Wijning

Schiedam - Bij Wijning, Wijn en Beleving op de Dam 40 te Schiedam vindt u vanaf zondag 4 september in samenwerking met Music Inspired Art een overzicht van het werk van de New Yorkse fotograaf Jimmy Katz en Rotterdamse fotografe Ouxu Cheng.

De expositie zal ook onderdeel zijn van het fotofestival Schiedam 2016 dat van 13 tot en met 16 oktober wordt gehouden.

Over Jimmy Katz

Jimmy Katz wordt gezien als de beste hedendaagse jazzfotograaf. Hij heeft ruim 300 opnamesessies gefotografeerd, waarvan vele voor het Blue Note label, en zijn foto’s zijn gebruikt voor meer dan 150 magazine covers. De foto’s zijn intieme portretten die het wezen van de artiesten vastleggen, of ze nu genomen zijn in de studio, op het podium, op straat of in de huiselijke omgeving. Katz legt de processen van samenwerking, onderzoek en improvisatie in zijn beelden op onnavolgbare wijze vast. Herman Leonard noemde Jimmy Katz ‘the best working jazz photographer on earth’. En in zijn introductie voor het boek Jazz Katz schreef Michael Cuscuna, producer van Blue Note “It is his passion and humanity as much as his skill and artistry that define his work...(Katz) has developed an exceptional body of work in the jazz field, covering the elder statesmen, the icons, the mainstream and the young lions. In the process, he has developed his own style with the camera that is as identifiable as Armstrong’s tone on trumpet or Coltrane’s sound on tenor sax. His photographs define an era.” Der Spiegel en de New York Times noemden Katz beide de beste hedendaagse jazzfotograaf. Zowel in 2006 als in 2011 ontving Katz de Jazz Photography Award van de American Jazz Journalists Association. Katz exposeerde onder meer in de USA, Duitsland, Japan en Italië.

Over Ouxu Cheng

Ouxu is autodidact en werkt tegenwoordig als fotografe voor internationale brands. Zij werd in Amsterdam geboren en groeide op met haar uit China gemigreerde ouders. Vele verhuizingen zorgden er voor dat zij vastigheid miste. De passie voor muziek die ze ontwikkelde bood meer houvast in haar leven.

De afgelopen negen jaar heeft Ouxu vele artiesten gefotografeerd in Europa en in de Verenigde Staten. Zij debuteert als muziekfotograaf met haar boek Magnanimity dat de weerslag is van die negen jaar. De titel van het boek is geïnspireerd door het Latijnse woord Magna (groot) en Animity dat ‘ziel’ betekent.

In deze uitspraak komt volgens Ouxu de titel tot zijn recht: ‘Whoever possesses the talent to create such beauty [music] is nothing less than a great soul. The way the musicians pour all their emotions in the music and use it to express themselves is magical. It causes synergy on stage. It inspires. It touches the audience. It leaves a lasting impression’.

Magnanimity is een project dat ontstaan is vanuit passie waarin Ouxu haar liefde voor muziek en fotografie combineert. Het boek is een eerbetoon aan de muziek, de muzikanten en de speciale sfeer van live concerten. Met een focus op Jazz, Soul en Hip Hop heeft Ouxu concerten gefotografeerd van onder meer Stevie Wonder, D'Angelo, Kendrick Lamar, Jay-Z, Erykah Badu en Robert Glasper. Van verscheidene artiesten zijn quotes opgenomen in het boek. De beelden laten de wisselwerking zien die livemuziek teweegbrengt. De ontembare passie voor muziek van zowel publiek als muzikanten is voelbaar.

Werk van fotografen Jimmy Katz en Ouxu Cheng bij Wijning

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws