donderdag, 19 november 2015 11:35

Werkzaamheden Hoekse Lijn van start

Vanaf 2017 krijgt Rotterdam een directe metroverbinding van stad tot strand: De Hoekse Lijn.
Gisteren gaven vier wethouders het startsein voor de werkzaamheden door bij Schiedam een spade in de grond te zetten: Pex Langenberg, wethouder van Rotterdam, Ruud van Harten van Vlaardingen, Marcel Houtkamp van Schiedam en Kees Pleijsier wethouder van Maasluis.

Van stad tot strand

De NS-lijn tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland wordt omgebouwd tot een moderne lightrail verbinding. Deze wordt onderdeel van de RET metrolijn B. De snelle metrolijn begint in Nesselande en loopt dwars door het centrum van Rotterdam tot aan Hoek van Holland Strand. Het spoor wordt circa een kilometer doorgetrokken, met het eindpunt op loopafstand van het strand.

Impuls voor regio

De komst van de nieuwe lijn betekent een impuls voor de regio. Het aangrenzend gebied kan zich ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreëren. De gemeenten Schiedam, Maassluis en Vlaardingen en Hoek van Holland worden nog beter bereikbaar; de nieuwe metrolijn biedt een goed alternatief voor de auto.

Aanpak stations

De 23 kilometer lange Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland wordt de komende jaren omgebouwd tot hoogwaardige metrolijn. De metrolijn krijgt twee nieuwe stations: Maassluis Steendijkpolder en het nieuwe station Hoek van Holland Strand. Zeven bestaande stations worden verbouwd danwel vernieuwd. Toegankelijkheid en veiligheid staan daarbij centraal.

Nieuw station Nieuwland

Station Schiedam Nieuwland wordt compleet vernieuwd. Het station komt op het bestaande viaduct. Bij het bepalen van de ligging en de entree, is rekening gehouden met de looproute van en naar het naastgelegen Vlietland Ziekenhuis. Door het liftportaal te combineren met een loopbrug, ontstaat een zeer toegankelijke verbinding tussen beide perrons.

Inrichting stationsomgeving in overleg met gebruikers

De gemeente Schiedam sluit bij de ombouw van de Hoekse lijn aan door gelijktijdig de omgeving van het station aan te pakken. Ideeën en tips van de gebruikers over de inrichting van bijvoorbeeld looproutes of fietsenstallingen, verneemt de gemeente graag zodat die verwerkt kunnen worden in de inrichtingsplannen.

Uitvoering ombouw Hoekse Lijn

Het voorbereidende werk dat nu is gestart, moet april 2017 klaar zijn. Direct daarna kan de grote ombouw van de lijn plaatsvinden. In vijf maanden - van de april tot september 2017 - wordt de lijn in een keer omgebouwd tot metrolijn. De verlenging tot op het strand en het bijbehorende nieuwe station Hoek van Holland Strand zijn in 2018 klaar.

Werkzaamheden Hoekse Lijn van start

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws