zondag, 15 november 2015 21:51

Wie weet nog van kunstenaar leraar ondernemer Johann Oberreiter?

Museum Maassluis heeft het plan een overzichtstentoonstelling van het werk van Johann Oberreiter in te richten. Daarom wordt gezocht naar nadere informatie en mogelijk onbekend werk.

Johann Oberreiter kwam na de Eerste Wereldoorlog als jonge vluchteling naar Maassluis. Na enige tijd ontwikkelde hij zich tot een man met vele ambachten. Zo was hij ondernemer, kunstenaar en (teken)leraar. Hij doceerde aan de Gemeentelijke Nijverheidsavondschool, de Ambachtstekenschool Maassluis, de Marnix Mulo en de Stichting Technische School.

Bekende Maassluizers, zoals Henk Fortuin, Jan Ouwenbroek en Willem van Es leerden van hem de eerste beginselen van de teken- en schilderkunst.

Jan Ouwenbroek zei destijds over Oberreiter: ‘Het was een geduldige, maar ook strenge leraar die goed kon vertellen en uitleggen, een innemend en kunstzinnig man. Ik heb mijn carrière volledig aan hem te danken. Een uitspraak van Johann Oberreiter was: Een schilder is als een muzikant, een muzikant schildert met klank, een schilder met verf.’

Museum Maassluis roept mensen op van zich te laten horen als zij informatie hebben over Oberreiter. Natuurlijk is er ook belangstelling voor mogelijke kunstwerken, brieven en overige memorabilia. Daartoe kunt u contact opnemen met het museum: Friedie Kloen, 010-5913813, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook: www.museummaassluis.nl en Museum Maassluis op Facebook

Voor voorbeelden van zijn werk zie ook de Kalender 2016 van de Historische Vereniging Maassluis, die geheel aan Oberreiter is gewijd.

Voor dit bericht werd dankbaar gebruik gemaakt van de bijdrage van Dick van Wassenaar, Johann Oberreiter: 1904-1964 in Historische Schetsen, nr. 62, november 2012 van de Historische Vereniging Maassluis.

Op bijgaande foto van de Nijverheidsavondschool van links naar rechts: Johann Oberreiter, Lenie de Baat, Jan Ouwenbroek, onbekend, Van Ardenne, Vreugdenhil, onbekend.

Wie weet nog van kunstenaar leraar ondernemer Johann Oberreiter?

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws