woensdag, 07 december 2016 00:32

Wolkpaviljoen in de Grote of Sint Janskerk?

Schiedam - De Grote of Sint Janskerk in hartje Schiedam wordt mogelijk verfraaid met een bijzonder paviljoen in de vorm van een wolk. Als het aan APB (Architectenbureau Pepijn Bakker) ligt vervangt dit ontwerp een bestaande koffieruimte links van het hoofdkoor van de kerk.

Of het ontwerp daadwerkelijk wordt gerealiseerd, hangt af van het bestuur van Stichting Grote of Sint Janskerk, die eind december een keuze zal maken tussen dit en een tweede voorstel, dat wordt voorgedragen door Mei Architecten.

De kerk is de grootste en oudste kerk van Schiedam en bevat tal van door de eeuwen verzamelde kunstschatten. Hoogtepunten zijn een consistorie waarvan de wanden zijn bekleed met goudleerbehang, een kansel met verfijnd houtsnijwerk, glas-in-lood ramen en een orgel in barokke stijl.

Wolk

De architecten van APB kozen voor de vorm van een wolk omdat het enerzijds neutraal is, maar anderzijds een spannend beeld oplevert. De vrije vorm van het paviljoen roept evenveel gevoel van verwondering op als de grootsheid van de omringende kerk.

Functioneel

De ruimte onder de wolk wordt in de nieuwe situatie veel flexibeler in gebruik. De glazen wand aan de kerkzijde en het hek aan de koorzijde zijn geluid- en luchtdicht af te sluiten, zodat het paviljoen kan worden gebruikt voor tal van afzonderlijke bijeenkomsten. Een nieuwe plek van de koffiebar maakt de ruimte vrijer indeelbaar en verhoogt de flexibiliteit. In de vlakke onderkant van de wolk worden de luchtverversingsinstallatie, verlichtingsarmaturen en verwarmingselementen opgenomen, zodat het er altijd fris, licht en warm is.

Vanuit de ruimte onder de wolk leidt een trap naar het dak van de wolk. Hier kunnen bezoekers genieten van het uitzicht over de grootste kerk. Op panelen in de balustrade is meer te lezen over de geschiedenis van de kerk.

Foto: ‘Ontwerp: APB Architectenbureau Pepijn Bakker, visualisaties: Jarno van Iwaarden’.

Wolkpaviljoen in de Grote of Sint Janskerk?

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws