maandag, 04 juli 2016 08:57

Wordt de Schiedamse bieb de Beste van Nederland?

Schiedam - De Bibliotheek Schiedam staat op de shortlist voor de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2016/2017.

Deze shortlist is vrijdag 1 juli bekend gemaakt door de redactie van het vakblad Bibliotheekblad. Ook de Bibliotheek Alphen aan den Rijn (Rijn en Venen), de Bibliotheek Den Helder, de Bibliotheek Oosterhout (Theek 5), de Bibliotheek Wijchen en de Bibliotheek Winschoten staan op deze shortlist.

In de komende maanden zullen deze bibliotheken, op wisselende tijdstippen, bezocht worden door een aantal ‘mystery guests’ die de instellingen beoordelen op de vijf criteria die de bibliotheekwet toekent aan het openbaar bibliotheekwerk.

De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door de vakjury en door de voorkeur van het publiek. Om iedereen die gedurende een maand zijn stem kan uitbrengen op de website van Bibliotheekblad, breed te informeren over de onderscheidende eigenschappen van de zes bibliotheken, zullen er in die periode, die voorafgaat aan de bekendmaking van de winnaar, videoprofielen en reportages van alle kandidaten op www.bibliotheekblad.nl te vinden zijn.

Welke bibliotheek uiteindelijk de beste zal blijken, wordt eind dit jaar of begin volgend jaar bekendgemaakt tijdens een feestelijk evenement. Met de verkiezing wil Bibliotheekblad vooral onderstrepen dat ons land beschikt over hoogwaardige openbare bibliotheken die een onmisbare plek in de huidige Nederlandse samenleving innemen. Behalve de Beste Bibliotheek van Nederland kiezen vakjury en publiek dit keer ook weer de Beste Bibliothecaris van Nederland. Een bibliotheek is immers zo goed als de mensen die er werken.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad. De vorige winnaars waren DOK Delft, De Nieuwe Bibliotheek (Almere), de Bibliotheek Wassenaar, de Bibliotheek Hengelo, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (centrale), de Bibliotheek Arnhem (Rozet), De Tweede Verdieping (Nieuwegein) en de Bibliotheek Laren. Regerend titelhouder is de Chocoladefabriek (Gouda). Bibliothecarissen die de titel wonnen, zijn: Mark Deckers (Rijnbrink Groep), Theo Peeters (Theek 5) en Jan van Bergen en Henegouwen (Bibliotheek Schiedam). De laatste winnaar is Erik Boekesteijn (Doklab).

Wordt de Schiedamse bieb de Beste van Nederland?

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws