vrijdag, 09 oktober 2015 07:20

Zaterdag: de nacht van de geschiedenis

De binnenstad van Schiedam vormt zaterdag 10 oktober het decor voor de Nacht van de Geschiedenis. Twaalf lezingen, twee rondleidingen en een afterparty op vier fraaie historische locaties. Dat is de formule van de Nacht van de Geschiedenis, die ditmaal in het teken staat van het thema ‘Tussen droom & daad’.

Na de centrale opening om 20.00 uur in de Westvest90kerk kan het publiek kiezen uit verschillende lezingen die op Schiedamse wijze aansluiten bij het landelijke thema. Elke lezing duurt een half uur en daarna hebben de bezoekers de tijd om naar een volgende locatie te wandelen. Wie liever buiten blijft, kan deelnemen aan een wandeling en in de voetsporen treden van de dichter Piet Paaltjens.

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis zijn behalve de Westvest90kerk ook het Jenevermuseum geopend, de Havenkerk en vanaf 22.00 uur de St. Joris Doele. De lezingen worden gegeven door Reinard Maarleveld, Han van der Horst, Jan Willem Verkaik, Lidwien Meijer, Christel Kordes, Marcel Teunissen, Marco Spruit Bleeker en Marianne Ames. Gasten zijn Eric van ’t Zelfde, rector van de Rotterdamse scholengemeenschap Hugo de Groot en de sporters Nouchka Fontijn, Maurice Wiegman en Hans Lingen.

De lezingen variëren qua onderwerp van ‘Vroege film in Schiedam’ , ‘Liduina voor dummies’ tot ‘Dromen van een museum’. Vanaf 23.00 uur treedt het trio Pepijn Tusveld op in de St. Joris Doele.

Kaarten voor de Nacht van de Geschiedenis kosten tien euro en zijn o.a. verkrijgbaar bij de VVV via www.ontdekschiedam.nu of zaterdagavond vanaf 19.30 uur in de Westvest90kerk.

Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat de Nacht van de Geschiedenis plaatsvindt in Schiedam. De organisatie, die uit een groepje vrijwilligers bestaat, grijpt de landelijke Maand van de Geschiedenis altijd aan om de Schiedamse geschiedenis onder de aandacht te brengen. Sinds twee jaar wordt een full colour-programmaboekje uitgebracht waarin de locaties en de lezingen worden belicht.

 

 

VIDEO: promo NACHT VAN DE GESCHIEDENIS 2015De historische binnenstad van Schiedam vormt op zaterdag 10 oktober 2015 weer het decor voor de Nacht van de Geschiedenis.Het thema voor oktober 2015 is:Tussen Droom & DaadDromen doen we allemaal, maar wanneer worden dromen werkelijkheid? Wat waren de dromen van vroeger die de wereld van nu hebben geschapen? Wat zit er tussen dromen en doen? Maar ook, hoe kunnen (boze) dromen tot afschuwelijke daden leiden?Het thema gaat over hoop, geloof, idealisme, angst, liefde, vrijheid en wilskracht. ? Een werelds thema met een Schiedams tintje.

Posted by Pop Up Tv on donderdag 10 september 2015
Zaterdag: de nacht van de geschiedenis

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws