zondag, 06 augustus 2017 23:15

Zeer grote brand in kerk op Heijplaat

Rotterdam - Aan de Zaandijkstraat op Heijplaat (aan de overkant van de Maasboulevard in Schiedam) is zondagavond om 22:51 uur een zeer grote brand uitgebroken in een kerk. De brandweer was met veel materieel aanwezig en ook de DCMR chemisch advies was ter plaatse. Omstanders moesten op afstand blijven vanwege instortingsgevaar.

Ook journalisten werd opgeroepen achter de afzetting te blijven 'Let op je eigen veiligheid, ga niet voorbij het afzetlint, ook niet met een politie-perskaart.'

Omwonenden Zaandijkstraat en Streefkerksestraat Rotterdam hebben tijdelijk hun woning moeten verlaten en in een hotel de nacht door moeten brengenHet gaat om ongeveer 40 bewoners van 20 woningen die tijdelijk hun woning niet in mogen. Ze werden eerst opgevangen in wijkgebouw De Kolk aan de Courzandseweg.

Het gaat om de Julianakerk. Er is om 23:38 uur een NL Alert uitgegeven. Ook inwoners van een deel van Schiedam hebben dat ontvangen. Er was GRIP 2 afgekondigd. Vanwege het instortingsgevaar kon de brandweer niet dichtbij komen. De torenspits is al ingestort.

Volgens RTV Rijnmond is de brand ontstaan bij een oud orgel. 'De eigenaar heeft geprobeerd te blussen'. De man was pas sinds maart eigenaar van de kerk en was aan het verbouwen. Het AD meldt dat er een kraan uit Leidschendam komt om de toren mogelijk neer te halen. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren of dat de toren toch kan blijven staan moet onderzoek naar de staat van de houten balken en andere steundelen in de toren uitwijzen.

Vanuit Rotterdam Centrum kwamen veel meldingen binnen. Mensen hadden last van de rook.  Heb je last van de rook? Sluit ramen en deuren! Vanuit Schiedam was de brand goed te zien meldde Leon Verzijden (wijktoezichthouder van de Gemeente Schiedam en woonachtig aan de Maasboulevard) op Twitter.

Om 2.15 is GRIP 2 afgeschaald naar GRIP 1. Om 4.15 is GRIP 1 beëindigd. De DCMR heeft in totaal 12 klachten ontvangen.

Julianakerk
De Julianakerk op Heijplaat is gebouwd in 1930 als Ned. Hervormde Kerk. Het orgel was aan de binnenzijde al ontmanteld. De kerk werd nog gebruikt voor bruiloften en begrafenissen; hierbij werd ook nog de luidklok gebruikt. De kerk was net als de andere twee kerken op de Heijplaat geschonken door de voormalige scheepswerf RDM die ook in deze wijk gevestigd was.
(info: http://www.reliwiki.nl/)

GRIP 2
GRIP = Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure
Bij een incident dat gevolgen heeft voor de omgeving (bijvoorbeeld door een gaswolk, hevige stankoverlast, noodzaak tot ontruiming van gebouwen) wordt GRIP 2 van kracht. Er is dan dus sprake van een effectgebied. Dan komt naast het COPI ook het Regionaal Operationeel Team (ROT) bijeen. In het team zitten vertegenwoordigers van brandweer, GHOR en politie aangevuld met een voorlichter, een functionaris informatievoorziening en een secretaris. Het ROT staat onder voorzitterschap van een operationeel leider, die 'ontkleurd' is. Dit betekent dat hij als voorzitter niet aan één specifieke hulpdienst is verbonden. Als het voor de afhandeling van het incident noodzakelijk wordt geacht kunnen ook vertegenwoordigers van andere organisaties (bijv. Rijkswaterstaat, een nutsbedrijf of Defensie) deel uitmaken van het ROT.

 

 

Zeer grote brand in kerk op Heijplaat

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws