Aftrap STOOKMARATHON 2014

Aftrap STOOKMARATHON 2014 met 'Branderswijn' vanuit het Jenevermuseum in Schiedam.

Het Jenevermuseum staat aan de vooravond van alweer de vierde editie van de Stookmarathon. De kuipen zijn gecontroleerd en alle grondstoffen zijn deze week geleverd.

Het brandersverleden van Schiedam herleeft!

Voorafgaand aan de Brandersfeesten wordt er door de Schiedamse Molens extra veel gerstemout en rogge gemalen, want alle 12 kuipen van het Jenevermuseum moeten vol beslag. In de week voorafgaande aan de Brandersfeesten wordt er hard gewerkt. Voor de derde keer staan alle kuipen vol gistend beslag. Dat wat vroeger in Schiedam bij een kleine 400 branderijen het hele jaar door onafgebroken gebeurde, is inmiddels een jaarlijks terugkerend spektakel.

Klokslag 00.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het vuur onder de ketel aan en wordt het eerste ruwnat gestookt. Vervolgens wordt er onafgebroken dag en nacht doorgewerkt om alle beslag af te stoken. Het eerste jaar deden we er 60 uur over en waren we pas maandagmiddag klaar, het tweede jaar stookten we 12 kuipen beslag in 48 uur af. Het derde jaar deden we er 47 uur over. Wat zal het dit jaar worden?

Via een live-stream op de website van het Jenevermuseum, maar ook via Pop Up TV, kan de marathon dag en nacht gevolgd worden, dus ook wanneer het museum gesloten is. Er zal veel te doen zijn. Er wordt spoeling afgevoerd, de douane komt langs en er zijn wisselende stookploegen aan het werk. Ook kan er via de website gecommuniceerd worden. Facebook en Twitter zullen voortdurend gebruikt worden om updates te geven over de actuele situatie in de branderij.

START EERSTE STOOKMARATHON

De moutwijn die gestookt wordt uit deze 12 kuipen beslag, wordt gedurende 3 jaar gelagerd op eikenhouten vaten. Daarna wordt er moutwijnjenever van gemaakt die uitgebracht wordt als speciale editie 'Branderswijn'. In 2014 (dit jaar dus) is het eindelijk zover. De eerste editie Branderswijn komt uit! Met een prachtig etiket van Jacques Tange.

Het Jenevermuseum is tijdens de Brandersfeesten gratis toegankelijk tijdens reguliere openingsuren. Er is een boeiende fototentoonstelling met schitterende oude Schiedamse ansichtkaarten en niet eerder gepubliceerde foto's van het Schiedam van vroeger. Goed voor een heerlijk uurtje nostalgie.

producent: http://www.broodkast.nl voor http://www.popuptv.nl

 

Advertentie