Cindy schreef bericht over de door politie gedode Syriër en kreeg duizenden reacties

Op 30 mei werd een 26-jarige, doorgedraaide Syrische man door de politie neergeschoten in Schiedam. Dat nieuws maakte veel los. Een politiehond die bij de arrestatie werd ingezet, overleed.
Bij de gemeente Schiedam zagen ze een paar dagen na het incident dat het sentiment op social media van negatief ineens omsloeg naar positief: dat kwam doordat veel mensen ‘verheugd’ reageerden toen het OM het nieuws naar buiten bracht dat de Syriër was overleden.
Cindy Plomp schreef een bericht op Facebook (zie onderaan dit bericht) wat ruim 2.000 keer gedeeld werd. Meer dan 8.000 mensen reageerden op het bericht. 

Onder Ogen wordt elke week op woensdag 11:00 uur live uitgezonden vanuit de PopUpTv Studio aan het Broersveld 31 in Schiedam centrum, bij de ingang van winkelcentrum de Nieuwe Passage.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!
Kijk mee of kom langs! Parkeren kan in de parkeergarage Nieuwe Passage, het eerste uur is gratis.

Meer informatie over het programma en alle onderwerpen uit eerdere afleveringen van Onder Ogen vind je op:
popuptv.nl/onder-ogen

 

Dit is het verhaal van Cindy:

'De man van 26 die woensdagmiddag met een hakbijl op een balkon in Schiedam stond te zwaaien, had vermoedelijk een psychose. Lijkt me wel, anders sta je niet met een bijl op je balkon.
Dat is trouwens een reden voor mij om aan te nemen dat deze man geen terroristische motieven had. Wie ga je verwonden op je balkon?? Moet maar net iemand in de buurt zijn, toch? Als hij een terroristische daad had willen plegen had hij in de winkelstraat op mensen ingehakt, denk ik.

Maar goed, hij stond dus te zwaaien op het balkon. Zijn vader, waar hij inwoonde, kreeg hem niet rustig en vader schijnt zelf de politie te hebben gebeld.
Wat er daarna gebeurde is ontzettend triest. De man was niet te kalmeren, werd getaserd zonder effect en uiteindelijk werd een politiehond ingezet die helaas is overleden omdat de man de hond aanviel.
De politie heeft op de man geschoten, waarna hij werd geopereerd in het ziekenhuis.

Internet ontploft, want de man komt uit Syrië, dus is het een terrorist. Hij had ook nog een bijl, dus is het een terrorist. Hij riep “Allahu Akbar”, dus is het een terrorist. Allahu Akbar wordt in het Westen inmiddels geassocieerd met terrorisme. Dat heeft IS alvast bereikt in hun poging de wereld te verdelen in een “wij en zij”. Maar dat men het gebruikt uit vreugde, troost en gewoon omdat hij of zij een euro op straat vindt, dat associëren westerlingen niet snel met “Allahu Akbar”.

Het kan net zo goed een noodkreet zijn geweest. Een “Help mij! Ik-ga-met-een-bijl-op-mijn-balkon-aandacht-vragen-en-ik-denk-dat-dit-werkt-want-God-is-groot-en-zal-altijd-zorgen-dat-het-goedkomt-met-mij-en-het-gaat-niet-goed-met-mij. Help!”
De man was al bekend bij hulpinstanties vanwege psychische problemen. Het heeft niet mogen baten. Vind ik zielig. Wie weet had hij een oorlogstrauma? Of misschien was hij altijd al mentaal instabiel. Hij heeft in ieder geval niet de hulp gekregen die hij had moeten krijgen en die hij had verdiend. Verdiend omdat het een mens is. Niet een terrorist, een vluchteling, gelukszoeker of buitenlander, maar een mens.

Nu is hij dood. Bezweken aan de kogelwonden die hij opliep toen er geen andere oplossing meer was dan hem uitschakelen met geweld. Ik heb daar geen mening over. Ik heb wel een mening over de reacties die ik lees.
“Terecht! Geen medelijden met dat moslimtuig!!”, bijvoorbeeld. Of “Karma!”
En ook een pareltje “Grenzen sluiten”.
Daar vind ik wel wat van. Wat een lelijkheid en haat. Omdat de man uit Syrië komt? Zijn we echt zo bang geworden? Dat we niet meer kunnen nadenken over wat er in mijn ogen is gebeurd?

Een zoon, kleinzoon, vriend, een twintiger is dood omdat hij niet de psychische hulp kreeg die hij nodig had. En een deel van Nederland viert feest. Dat raakt me. Ik word er oprecht verdrietig en tegelijk pisnijdig om. Want niemand kent de feiten echt en toch wordt er uitgegaan van terroristische motieven. Daar is geen aanleiding voor en de mensen die daar wel een beetje kijk op hebben geven dat ook aan, maar dat wordt niet geloofd omdat de angst en de haat overheerst. Dat vind ik dus eng, dáár word ik bang van. Dat het conclusies trekken en collectief haten van wat we niet begrijpen prima is. Dát is eng.

En zo winnen de echte terroristen. Zij winnen over de rug van een labiele man wiens dood eigenlijk dieptreurig is.'


 

Advertentie