Erfgoedspoor april 2015

Voor de negende maal gingen leerlingen van Lyceum Schravenlant op zoek naar "de wiven van Sciedamme". Op vrijdag 17 april 2015 onderzochten de brugklassers de sporen die twee bijzondere vrouwen uit de Middeleeuwen in Schiedam hebben achtergelaten: vrouwe Aleida en de heilige Liduina. PopUpTv was er (voor de derde keer al!) bij.

In het kader van het Schiedamse themajaar staat Liduina centraal in dit erfgoedprogramma.

De vrouwen zijn van groot belang voor de stad geweest en veel plekken herinneren daar aan. De leerlingen bekijken Liduina's relieken (gebeente) en grafsteen en bezoeken de tentoonstelling over Liduina in de Liduinabasiliek. Naast deze bijzondere belevenissen bezoeken de leerlingen onder meer de ruïne en de maquette van Aleida's kasteel, krijgen een rondleiding door de Sint Janskerk waar zij het orgel bespelen, beklimmen de 202 treden van de kerktoren en mogen even stadsbeiaardiers zijn. In het Gemeentearchief Schiedam bestuderen zij de bijzondere vijftiende-eeuwse levensbeschrijving van Liduina, waarin zij schaatsend is afgebeeld. Ook de Oudkatholieke kerk (Huis te Poort) is met een rondleiding in het programma opgenomen. Op 14 april 2015 is het 125 jaar geleden dat de verering van Liduina werd bevestigd en goedgekeurd door de paus Leo XIII. Het is bijna ongelofelijk dat er nog zoveel bekend is van een gewone vrouw uit het volk, want dat was Liduina, die 582 jaar geleden overleed...

Erfgoedspoor: boek dicht en klas uit!
Dit educatieve project is een onderdeel van Erfgoedspoor, een initiatief van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Erfgoedspoor biedt leerlingen een doorgaande lijn erfgoededucatie, waarbij scholen de culturele omgeving en lokale erfgoedinstellingen gebruiken. Van buiten leren is het kenmerk. Het Gemeentearchief Schiedam ontving voor het project Wiven als 'beste erfgoedinstelling 2007-2008' de erfgoedspoorbokaal.

Voice-over: Kelvin van den Berg
Interviews: Suzanne van Westen
Camera: Giorgio Plet
Montage: Simone Breetveld

Advertentie