Nieuws: Rosa is nu duurzaam

Hans en Carla Rietkerken van Rosa Bloemsierkunst aan de Hoogstraat 108 in Schiedam zijn dolblij met het op 18 mei verworven keurmerk ‘Barometer Duurzame Bloemist - zilver’.

Twee jaar geleden werden zij al benoemd tot hofleverancier en daarmee één van de zes Nederlandse hofleveranciers van bloemen. Achter de schermen hebben ze samen een jaar lang keihard gewerkt om aan alle zware duurzaamheids-eisen van SMK te voldoen voor de certificeringsinstelling SGS Nederland. Met hun zilveren keurmerk mogen ze zich officieel één van 34 duurzaamste bloemisten van Nederland noemen.

Om ‘hun zilver’ te vieren met alle Schiedammers, reiken Hans en Carla samen met FFFP Fair Flowers Fair Plants op donderdagavond 16 juni gratis bloemen uit aan de deelnemers van de avondvierdaagse die over de Hoogstraat lopen en daarmee hun winkel passeren. En bij de uitvoering van HAMLET in de voormalige bibliotheek sponsort Rosa Bloemsierkunst alle 3.000 bloemen waarmee Ophelia tot eind juni wordt overladen.


Duurzame toeleveranciers

“Steeds meer grote en duurzame organisaties eisen van hun toeleveranciers dat ook zij duurzame producten leveren”, legt Hans uit. “Zo wil de Provincie Zuid-Holland nu alleen nog maar bestellen bij gecertificeerde duurzame bloemisten. En ook de gemeente Schiedam heeft tijdens de Inkoopdag mkb aangegeven dat duurzaamheid een belangrijk item wordt. Daarom hebben we ons bedrijf overhoop gegooid om aan alle strenge eisen te voldoen.” Eelco Schippers, programmamanager Duurzaamheid van de gemeente Schiedam, is blij dat een bedrijf als Rosa bijdraagt aan CO2-reductie en een beter klimaat. Hij hoopt dat meer bedrijven zich op deze wijze gaan certificeren.


Altijd voorop gelopen

Trots vertelt Hans: “Wij hebben in de honderd jaar die we bestaan, altijd voorop gelopen. Mijn vader richtte in 1965 de eerste bezorgdienst voor bloemen op en nam samen met een aantal bloemisten een chauffeur in dienst. Carla en ik hadden als bloemisten in 1987 de eerste computer. En in de jaren negentig als eerste een website met bestelmogelijkheden. Wij willen altijd de beste zijn. Dus nu ook de duurzaamste. We zijn blij met zilver, maar gaan door voor goud. Dat vergt nog folie achter de radiatoren en een inkoopgroei van 38 procent echt duurzaam gekweekte bloemen naar minimaal vijftig procent. En omdat een elektrische bus voor ons niet haalbaar is, moet ik een cursus zuinig rijden gaan volgen. Dat gaat lukken!”


Zonder bestrijdingsmiddelen

Rosa Bloemsierkunst koopt nu alleen nog in bij MPS-A kwekers die zonder bestrijdingsmiddelen kweken. De medewerkster komt uit de WIA en krijgt zo een kans op de arbeidsmarkt. Voor haar heeft Rosa een CAO en er wordt vijf maal per jaar een functioneringsgesprek gehouden. Rosa rijdt met een nieuwe, zuinige bestelbus, maar als het even mogelijk is, wordt de fiets gepakt. Alle afval wordt keurig gescheiden, de inpakfolies zijn biologisch afbreekbaar en het inpakpapier is ongebleekt. De verlichting komt via LED-lampen en gaslampen. Zowel de elektriciteit als het gas van zijn groen. Elke drie maanden worden de meterstanden beoordeeld en worden besparingsmogelijkheden besproken. De winkel en werkplaats worden zonder bleekwater schoongemaakt, maar met biologische schoonmaakmiddelen als dat echt nodig is. Rosa verkoopt geen gekleurde bloemen en er ligt een klachtenprotocol bij de kassa. Hans en Carla dragen ook hun maatschappelijke steentje bij. Niet alleen aan de avondvierdaagse en HAMLET, ook al 25 jaar aan Excelsior’20. Kortom: een Schiedams bedrijf om trots op te zijn!

Interview: Rob van der Gaag
Camera: Storm Philippo
Montage: Sharon Markx

 

Advertentie