OMD2014: De Heilig Hart Kerk in de Gorzen

Verslag in de reeks van Open Monumentendag 2014 in Schiedam. De Heilig Hart Kerk in Schiedam Zuid (de Gorzen).

Tekst uit het boekje Open Monumentendag Schiedam 2014:
"De Heilig Hartkerk of Gorzenkerk is beeldbepalend voor de wijk Schiedam-Zuid. Architecten Pierre Cuypers en (later) Han Groenewegen tekenden voor het ontwerp. De kerk werd in 1927 ingewijd en is een voorbeeld van Amsterdamse School. Het is een modern en zakelijk gebouw waarbij ambachtelijke materialen, zoals baksteen en hout, op een eerlijke wijze werden toegepast. Boven het ingangsportaal bevindt zich een terracotta beeld van André Henderickx uit 1963. Het verbeeldt Johannes de Doper, met het lam onder de arm en een herdersstok. Aan het interieur hebben verschillende kunstenaars meegewerkt. Wim Adolfs schilderde de fraaie verbeeldingen van de Apocalyps rond het altaar."

Open Monumentendag werd op 13 en 14 september 2014 gehouden. Het thema van dit jaar was Op Reis. Veel historische vervoersmiddelen zoals brommers, auto's, schepen en trams deden Schiedam aan.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in 28 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

PopUpTv maakt een uitgebreid verslag van Open Monumentendag 2014 in Schiedam.

Film geproduceerd door: http://www.Dubbelklik.nl in opdracht van Open Monumentendag 2014 Schiedam
Animatie: Natanja Rorije
Camera: Simone Breetveld, Matthijs Rorije en Natanja Rorije
Interviews: Matthijs Rorije
Montage: Simone Breetveld

Advertentie