Opening Sterke Verhalen in het Jenevermuseum

Verslag van de opbouw en opening van de tentoonstelling Sterke Verhalen in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Wie kent ze niet: de jeneverhuisjes van Delftsblauw aardewerk? Ze worden al sinds jaar en dag cadeau gedaan aan reizigers die met de KLM business class over de wereld vliegen. Gewilde verzamelobjecten: een rijtje op de schoorsteenmantel toont dat je bereisd en welgesteld bent.

Honderd Nederlandse huizen stonden model voor de jeneverhuisjes. Statige Amsterdamse grachtenpanden en bescheiden huisjes in provinciestadjes. Eén ding hebben ze gemeen: er zit altijd een verhaal achter: over architectuur, vaderlandse geschiedenis of bijzondere bewoners.

Deze verhalen inspireerden Mark Zegeling tot het samenstellen van het boek Sterke verhalen – voor bij de borrel. Voor het Nationaal Jenevermuseum Schiedam vormt dit boek de basis voor een nieuwe tentoonstelling, waar alle jeneverhuisjes worden getoond en daarnaast objecten die de verhalen extra kleur en diepgang geven.

De inhoud van de huisjes – jenever van Bols – wordt niet vergeten. Een aantal huisjes heeft met dit oer-Hollandse kwaliteitsproduct te maken. Het spreekt vanzelf dat daaraan in dit museum speciale aandacht wordt besteed. Ambacht, productieproces en export: het komt allemaal aan de orde.

De tentoonstelling is voor het publiek geopend vanaf 2 december. Een goede aanleiding om de aantrekkelijke jeneverstad Schiedam eens te bezoeken.

Video geproduceerd door http://www.broodkast.nl  voor http://www.popuptv.nl

 

Advertentie