Onder Ogen over Piet Paaltjens Parade: dertiendaags festival in Schiedam

Schiedam - Een romantisch festival met een donker randje. 150 jaar geleden werd dichtbundel ‘Snikken en Grimlachjes’ uitgegeven in Schiedam. De schrijver? Dat was de mysterieuze Piet Paaltjes het alter ego van de dichter en predikant François HaverSchmidt. De Bibliotheek Schiedam eert hem van 20 oktober t/m 1 november met een groots festival. Hoogtepunt is de limited edition CD i.s.m. Excelsior Recordings en grote Nederlandse artiesten. PopUpTv volgt het hele project met een serie achter-de-schermen video's.

Jan van Bergen en Henegouwen en Kittie Boone van de Bibliotheek Schiedam vertellen in Onder Ogen over het ontstaan van dit bijzondere evenement.

Piet Paaltjens Parade
Duik van vrijdag 20 oktober t/m woensdag 1 november in het leven van Piet Paaltjens. 150 jaar geleden werd zijn dichtbundel ‘Snikken en Grimlachjes’ uitgegeven bij Drukkerij en boekhandel Roelants in Schiedam. Paaltjens is het alter ego van de droefgeestige dichter en predikant François HaverSchmidt (1835-1894). De Bibliotheek Schiedam en haar partners pakken dit jubileum aan om de schrijver dertien dagen lang te eren met een divers festivalprogramma. Van het onthullen van het muurgedicht en het voorlezen van gedichten op zijn graf tot een wandeling in de stad en lezingen in zijn voormalig woonhuis en de drukkerij waar de bundel werd uitgebracht. Festivalhart is De Korenbeurs: de eerste groene bibliotheek van Nederland. Een monumentaal pand in historisch Schiedam met een binnentuin dat uitkijkt op het woonhuis van François HaverSchmidt.

Het volledige festivalprogramma staat in september online op www.pietpaaltjensparade.nl.

Album i.s.m. Excelsior Recordings

Hoogtepunt van de Piet Paaltjens Parade is de samenwerking met platenlabel Excelsior Recordings. Bekende Nederlandse artiesten, waaronder Aafke Romeijn, The Kik en Freek de Jonge, namen in Schiedam een album op met gedichten van Piet Paaltjens. Geïnspireerd door het werk van 150 jaar geleden en de bijzondere locatie ontstonden opnieuw (on)wereldse parels. De opnames vonden plaats in de voormalige Drukkerij en Boekhandel Roelants aan de Lange Haven in Schiedam. De huidige bewoners hebben speciaal voor dit doel hun huis opengesteld. Het album verschijnt in gelimiteerde oplage en is vanaf 20 oktober online en via diverse verkooppunten te koop. Adviesprijs van de CD is € 18,67. Een bijzonder bedrag: 1867 staat voor het jaar waarin ‘Snikken en Grimlachjes’ voor het eerst verscheen. 

Advertentie