PopUpTv Nieuws: 20 jaar Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde in Schiedam

Vandaag, maandag 25 april 2016, viert het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) haar 40-jarig bestaan in Schiedam. PopUpTv was erbij.

Het is geen toeval dat er voor Schiedam is gekozen: molen De Vrijheid stond in de jaren ’70 aan de basis van de oprichting van dit landelijke gilde dat de kwaliteit bewaakt van beroepskorenmolenaars, hun molen en de ambachtelijke producten die op wind en stenen worden gemalen.

Zilveren meelschep

Tijdens de jubileumbijeenkomst, die plaats vindt in het Jenevermuseum, zal ook de Zilveren Meelschep door De Schiedamse Molens worden overgedragen aan het AKG. Deze onderscheiding is ooit hier in Schiedam ingesteld om personen in het zonnetje te zetten die zich hebben ingezet voor behoud en ontwikkeling van het vak van korenmolenaar, maar is in de tijd wat in vergetelheid geraakt. In overleg is besloten dat de toekenning hiervan in uitstekende handen is bij het AKG. Na ontvangst van de Meelschep zal deze dan ook meteen door het AKG worden uitgereikt aan een door hen bepaalde winnaar.

De trofee staat opgesteld in Museummolen De Nieuwe Palmboom in Schiedam en zal daar ook blijven staan zodat het grote publiek er kennis van kan nemen.

Interviews: John Weimar
Camera: Mari Cruz Prisuelos
Montage: Sharon Markx

Advertentie