PopUpTv Nieuws : Haringkoppen verbinden Vlaardingen

Reclameman en kunstenaar Jos Lukassen pakt met zijn project Haringkoppen verbinden steeds groter uit. De burgemeester van Vlaardingen, Bert Blase is beschermheer geworden van de Stichting en de historische zeillogger de Balder kwam vanmiddag de kunstharingen naar Museum Vlaardingen brengen. PopUpTv nam een kijkje.

Burgemeester Blase opende vandaag de tentoonstelling Haringkoppen Verbinden in Museum Vlaardingen. De tentoonstelling bestaat uit honderden haringen zowel bewerkt, als ingekleurd op papier.

Het project

Het is de eeuwenoude haring die als voorbeeld dient voor dit kunstzinnig project, dat mensen met elkaar kan helpen verbinden onder het motto: Haringkoppen Verbinden. Een haring die mensen met elkaar verbindt.... Een wonderlijke stelling? De stad Vlaardingen staat al eeuwen bekend als ‘De Haring Stad’ en de bewoners als Haringkoppen. De haringen zijn ontworpen door Corinna de Jong van Galerie Brons.

Haringschool

Haringkoppen Verbinden gaat gepaard met de aanschaf van een onbewerkte haring. Deze haring is verpakt in een fraaie kist. Bijgesloten vindt de koper zijn haring, de voet, de standaard en het certificaat van echtheid van de kunstenaar. Iedereen heeft de vrijheid om het kunstwerk te bewerken. Op deze manier wordt ieders haringkunstwerk gepersonaliseerd en als uniek object , uiteindelijk onderdeel van een grotere gemeenschap aan individuele haringen. Bij de vervolmaking van het kunstwerk, ‘één grote school haringen’, worden de makers door het bijwonen van de officiële eindpresentatie, in de gelegenheid gesteld onderling ervaringen uit te wisselen, saamhorigheid te ervaren en wellicht nieuwe vriendschappen te sluiten.

Meedoen

Zelf een haring verfraaien? In de museumwinkel zijn ‘blanco’ haringen aanwezig voor 19.95 euro. De bezoekers worden uitgenodigd om hun expressie vorm te geven op hun haring. Dat mag met behulp van verf, stiften, aan te brengen voorwerpen of wat de kunstenaar zelf kan verzinnen. Het is deze verpersoonlijking die zijn kleur en vorm gaat geven aan de haringen. En daarmee achter elke haring een geheel eigen verhaal, dat aan de expositie word toegevoegd.

De expositie in Museum Vlaardingen duurt tot en met vrijdag 22 april en is te bezichtigen in het gratis bezoekgebied. Na Vlaardingen gaat de Haringkoppen Verbinden school op reis gaan door het land en zal als eerste de haven van Museum Scheveningen aan doen. Meer informatie vindt u op www.haringkoppenverbinden.nl

Camera: Sharon Markx, Danny Lopes, Mari Cruz, Allard, Bart Falken
Montage: Sharon Markx en Danny Lopes

http://www.popuptv.nl

Advertentie