PopUpTv Nieuws: huisarts Marjan Tenk over concentratie zorg Vlietland

PopUpTv Nieuws van 15 maart 2016: huisarts Marjan Tenk vertelt in de PopUpTv Studio Broersveld over haar zorgen over de voorgenomen concentratie van zorg door het Franciscus Vlietland en Gasthuis.

Marjan schreef aan PopUpTv: "Met belangstelling heb ik naar de uitzending gekeken over Franciscus Gasthuis & Vlietland waarin Karen Kruijthof en Patricia van Aaken geïnterviewd worden over de plannen met betrekking tot de concentratie van zorg.

Ik vind het jammer dat in deze uitzending 2 belangrijke partijen niet gehoord zijn: de verloskundigen en de huisartsen. Weliswaar wordt genoemd dat het ziekenhuis in overleg is met de huisartsen en verloskundigen, maar het was vollediger geweest als zij ook gevraagd waren naar hun mening betreffende de concentratie van zorg.

Overigens komt een tweede aspect van de plannen waar ik me persoonlijk ook zorgen over maak, niet aan bod. Met de geboortezorg verhuist ook de klinische kindergeneeskunde naar locatie Gasthuis. Dat wil zeggen dat kinderen uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis in Rotterdam opgenomen moeten worden. Voor ouders geen makkelijke opgave om hun tijd te verdelen tussen eventuele kinderen thuis en hun kind dat in het ziekenhuis ligt. Locatie Gasthuis is vanuit de regio weliswaar met de auto redelijk goed bereikbaar (alhoewel de A20 nog steeds in de filetop staat), met het openbaar is deze locatie minder goed bereikbaar dan locatie Vlietland.

Ik snap dat er keuzes gemaakt moeten worden. Voor de complexe zorg zoals bv pancreaschirurgie, longchirurgie, vaatchirurgie snap ik dat er voor concentratie gekozen wordt. Voor mij als huisarts is het slecht te begrijpen dat er ook gekozen wordt om basiszorg zoals geboortezorg en klinische kindergeneeskunde te concentreren op 1 locatie. "

Interview: John Weimar
Camera: Mari Cruz en Bart Falken
Regie: Natanja Rorije
Geluid: Rob van der Gaag
Montage: Matthijs Rorije

Advertentie