PopUpTv Nieuws I-PUNT S'DAM en VVV Schiedam verhuisd naar De Waag

Op 2 juli aanstaande is er een feestelijke opening van VVV Schiedam/ I-PUNT S’DAM in de Waag van Schiedam, maar vandaag mocht PopUpTv al een kijkje nemen.

Het heeft allemaal langer geduurd dan de bedoeling was maar 'de VVV' gaat nu toch echt verhuizen van de Buitenhavenweg naar de Waag aan de Lange Kerkstraat.

Promotie Schiedam (SPS) noemt het zelf 'een bijzondere beleving in één van Schiedams mooiste rijksmonumenten.' Vanaf 21 juni is het karakteristieke pand aan Lange Kerkstraat 39 weer open voor publiek. 'En Stichting Promotie Schiedam (SPS) is vanaf dit centrale punt in de stad de spil van de stadsmarketing' wordt er ronkend aan toegevoegd.

Schiedammers en toeristen kunnen vanaf 21 juni voor hun vragen over wonen, ondernemen en recreëren in Schiedam terecht bij I-Punt S’DAM in de Waag. Het kerkelijk bureau dat in de Waag gehuisvest was, is verhuist naar de klokkenluiderswoning van de Grote- of St. Janskerk. Deze verandering is mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking tussen de gemeente Schiedam, Stichting Sint Janskerk en SPS.

Levendig

“SPS verhuist naar het hart van de stad. Met een modern informatiepunt in een monumentaal pand, midden in het centrum wordt de promotie van de stad verder versterkt. Het open karakter van het gebouw draagt bij aan de levendigheid in de binnenstad waarvan omliggende ondernemingen zeker gaan profiteren”, aldus wethouder Alexander van Steenderen.

Met de nieuwe functie voor de Waag is na de Korenbeurs en het Wennekerpand weer een goede herbestemming gevonden voor één van de karakteristieke monumenten in de stad. Ook ontstaat er een waardevolle combinatie met de naast gelegen Grote- of St. Janskerk waar veel activiteiten, concerten en tentoonstellingen worden georganiseerd.

VVV wordt I-Punt S’DAM

SPS neemt met de verhuizing van de Buitenhavenweg naar de Lange Kerkstraat ook afscheid van de naam VVV. Annemieke Loef, directeur van SPS: “Onze taken zijn zo veel breder dan de taken van een VVV. De Waag is het interactieve informatiepunt voor Schiedammers, bezoekers aan de stad en organisaties en bedrijven binnen en buiten Schiedam op het gebied van wonen, ondernemen en recreëren. De oorspronkelijke VVV-werkzaamheden maken hier uiteraard gewoon nog onderdeel van uit.”

Authentiek vernieuwend

De afgelopen periode is hard gewerkt om het rijksmonument met grote precisie te verbouwen. HP architecten, het architectenbureau van Manou Huijbregts en Pelle Poiesz, maakte het ontwerp voor het nieuwe informatiepunt. De gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. hebben de restauratie en inrichting van de Waag mogelijk gemaakt. De belangrijkste opdracht was om in het historische waaggebouw tot een vernieuwende inrichting te komen en een plek te creëren waar mensen graag samenkomen en verrast worden. De Waag is het startpunt om Schiedam te beleven.

Pelle Poiesz: “De opdracht van de gemeente was om authentieke details te combineren met vernieuwende elementen. Met respect voor de historie is een inspirerend en modern informatiepunt ontstaan waar de stad zich aan de bezoeker presenteert. Daarnaast is er voldoende kantoorruimte voor SPS gecreëerd om haar rol voor de stad te vervullen. Verschillende functies zijn in één ruimte bij elkaar gebracht.”

Een vereiste van de Commissie Welstand en Monumenten was om afstand te houden tussen de nieuwe inbouw en de historische gevel van de Waag. “Door het plaatsen van een binnenwand op de eerste en tweede verdieping en het openen van de vloeren, profiteren alle ruimtes van de lichtinval”, aldus de architect. Om het binnenklimaat te verbeteren en het gebouw energiezuinig te maken, is gebruikgemaakt van duurzame installaties. Ook zijn de binnenmuren schoongemaakt. Poiesz: “Deze vertellen de geschiedenis van de Waag.”

Waagstad Schiedam

Met de verbouwing is de authentieke balans met waagschalen teruggebracht in de Waag. Hierdoor kan Schiedam zich met recht een Waagstad noemen. De waagschalen zijn lange tijd bewaard in de historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. De balans is door de Schiedamse smederij Rookbaard opnieuw gesmeed. Rookbaard en de Molenwerkplaats hebben de waagschalen gerestaureerd. De herplaatsing van de balans is mogelijk gemaakt door donaties vanuit particuliere fondsen.

Officiële opening

Op zaterdag 2 juli aanstaande wordt I-Punt S’DAM gewaagd geopend. Van de kerktoren tokkelen, freerunning, sprinkhanen eten en met de oculus rift in de achtbaan. Het is een greep uit het programma. “Het wordt een wervelend feest”, aldus Annemieke Loef. “We nodigen alle waaghalzen uit Schiedam uit om de opening te vieren. Dit doen we uiteraard samen met onze buren op de Grote Markt.”

Bezoekadres (I-Punt S’DAM) vanaf 21 juni 2016:
Lange Kerkstraat 39
3111 NR Schiedam
010-4733000

 

Interviews: John Weimar
Camera: Storm Philippo
Montage: Simone Breetveld en Ruben van Westen

Advertentie