PopUpTv Nieuws: Nieuw tijdelijk kunstwerk in Schrei(ers)huisje Schiedam

Op woensdagmiddag 13 juli tussen 17.00 en 18.00 uur is op feestelijke wijze een nieuw, tijdelijk kunstwerk in het Schreiershuisje in Schiedam onthult: 'Fitting in', een installatie van Rob van der Ven.

Beeldend kunstenaar Rob van der Ven liet zich inspireren door het gevoel dat hij kreeg toen hij het Schreihuisje bezocht op een schemerige avond. Auto’s met lopende motor, onbekende figuren, een verliefd stel. Pas ik erbij? Hoor ik ertussen? Eenzelfde gevoel kreeg hij jaren eerder bij het zien van de performance van kunstenaars Ulay en Abramovic, die naakt aan weerszijden van de deur van een expositieruimte staan, met een krappe doorgang tussen hen in.

'Fitting in' is gebaseerd op het gevoel van een individu binnen een groep en is te zien t/m 16 oktober 2016 in het Schreiershuisje op het Hoofdplein in Schiedam (aan de Maasboulevard).

Over de kunstenaar

Rob kiest in zijn werk voor het onderwerp de mens of eigenlijk het menselijk gedrag. Hij observeert mensen en verwerkt deze observaties in zijn werk. De figuren zijn naakt, als een vorm van abstractie. Het zijn geen herkenbare mensen, maar individuen met een eigen identiteit. Geen abstracte mensen, maar abstracte mensheid. Meer over de in Schiedam woonachtige kunstenaar op zijn website: www.robvanderven.nl

Over het Schreiershuisje

Het Schreiershuisje, gebouwd rond 1930, gaf werklieden, die op de boot wachtten om naar hun werk te gaan, beschutting tegen regen en wind. Eerder zwaaiden de vissersvrouwen op deze plek huilend hun mannen en zonen uit. Wekenlang zouden zij hun geliefden niet zien. Dit hartbrekend afscheid zorgde ervoor dat het wachthokje de naam Schreiershuisje (of Schreihuisje) kreeg.

De cultuurscouts van Mooi Werk zetten het Schreihuisje in voor culturele activiteiten in Schiedam-Zuid en de regio Nieuwe Waterweg. Kunstenaars realiseren tijdelijke kunstwerken in dit voormalige wachthuisje. Eerder was in en rondom het Schreihuisje werk te zien van Carolina Koster, Roel Crul, Ewout Traast, Michel Snoep, Esther Zitman en Sjef van Duin, Carina Hester, Hans Sloot en Saïd Kinos.

Bij elk project in het Schreihuisje ontwerpt de kunstenaar een ‘multiple’ (een klein object in beperkte oplage, genummerd en gesigneerd) als blijvende herinnering aan het tijdelijke kunstwerk.

Interviews: John Weimar

Camera: Storm Philippo

Montage: Eewout Rorije

http://www.popuptv.nl

Advertentie