PopUpTv Nieuws: Opening Expositie Haringkoppen verbinden Vlaardingen

Op 15 september heeft wethouder van cultuur Cees Oostrom de nieuwe expositie geopend in het centraal Stadskantoor aan het Westnieuwland 6. Een geselecteerd aantal Kunstig geverfde en bewerkte haringen worden tentoongesteld in het kloppend hart van de gemeente Vlaardingen.

Een indrukwekkende groep van meer dan honderd kunstenaars uit alle hoeken van de regio hebben hier aan bijgedragen. Er zal tevens een net gereedgekomen kunstwerk geïnspireerd op Haringkoppen Verbinden worden onthuld genaamd Bloed Zweet en tranen gemaakt door de beeldend kunstenares Corinna de Jong van Galerie Brons. De moeder van de symbolische haring die onze stad een warm hard toedraagt. Tevens zullen wij een bijzondere boodschap bekend maken omtrent de voortgang van het project.

In het Museum Vlaardingen staat een fraaie bronzen haring die de band symboliseert tussen de stad en haar bewoners. Het is deze eeuwenoude haring die als kopie diende voor een futuristisch kunstzinnig project dat mensen, bedrijven, instelingen, verenigingen, steden enz met elkaar kan helpen verbinden onder het motto: Haringkoppen Verbinden. Wie eenmaal de kunstig beschilderde haringen heeft gezien die in het kloppend hart van de gemeente gepresenteerd worden en het achterliggende verhaal heeft gehoord, zal dit gelijk begrijpen.

Bezichtiging van de expositie is mogelijk tijdens kantooruren van het gemeentehuis. Iedereen is welkom. De openingstijden zijn maandag van 08.00 - 19.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 08.00 - 16.00 uur

Achter elk kunstwerk gaat een bijzonder verhaal schuil... Een haring die mensen met elkaar verbindt.... Een wonderlijke stelling?

De stad Vlaardingen staat al eeuwen bekend als “De Haring Stad” en de bewoners als Haringkoppen. Haringkoppen Verbinden gaat gepaard met de aanschaf van een onbewerkte haring. Deze haring is verpakt in een fraaie kist. Bijgesloten vindt de koper zijn haring, de voet, de standaard en het certificaat van echtheid van de kunstenaar. Iedereen heeft de vrijheid om het kunstwerk te bewerken. Op deze manier wordt ieders haringkunstwerk gepersonaliseerd en als uniek object , uiteindelijk onderdeel van een grotere gemeenschap aan individuele haringen.

Bij de vervolmaking van het kunstwerk, “één grote school haringen”, worden de makers door het bijwonen van de officiële presentaties, in de gelegenheid gesteld onderling ervaringen uit te wisselen, saamhorigheid te ervaren en wellicht nieuwe vriendschappen te sluiten.
Zelf een haring verfraaien?

Op diverse plaatsen in de stad zijn ‘blanco’ haringen aanwezig en te koop. De bezoekers worden uitgenodigd om hun expressie vorm te geven op hun haring. Dat mag met behulp van verf, stiften, aan te brengen voorwerpen of wat de bezoeker zelf kan verzinnen. De menselijke geest kent geen limiet en in iedereen schuilt een kunstenaar. Het is deze verpersoonlijking die zijn kleur en vorm gaat ontlenen aan de haringen, met daarmee achter elke haring een geheel eigen verhaal. Het verbindingsgeschenk is in de winkel van het museum Vlaardingen, boekhandel de plantage, bruna de Loper, lunch pie and giftshop Veerplein 18 en galerie Gravilux Kraanvogellaan 2a te koop voor 19,95

Verslag van: Niels Wagenveld en Sven Alers

 

Advertentie