PopUpTv Nieuws: Peukenactie in Schiedam centrum

Na de eerste opvallende zwerfvuilact van vrijdag 26 februari, vindt vrijdag 11 maart de tweede zwerfvuilact op de Schiedamse markt plaats. Nu gaat de act specifiek over het rondslingeren van sigarettenpeuken.

Bezoekers van de Schiedamse markt maken op vrijdag 11 maart tussen 11 – 15 uur kennis met twee opvallende rokende ‘dames’ uit de Jordaan. Hoewel ze misschien wat luidruchtig en ‘fout’ overkomen, weten zij wel hoe het hoort. Je gooit je ‘peukie’ niet op straat maar in de afvalbak! Uit voorzorg hebben zij zelf hun (grote) asbak mee genomen en zullen zij rokende omstanders verzoeken hun peuk bij hen weg te gooien. De dames zijn zelfs niet te vies om Irado een handje te helpen. Met behulp van een knijper ruimen ze de peuken op die op straat liggen. Hoogstwaarschijnlijk zal dat wel gepaard gaan met luidruchtig en Amsterdams commentaar.
Tien maal een zwerfvuilact

De act maakt deel uit van een serie acts die gedurende het gehele jaar op de Schiedamse markt gaan plaatsvinden. Elke keer komt een ander zwerfvuilthema aan bod waarin voorbijgangers worden gewezen op het voorkomen ervan. Ditmaal het thema sigarettenpeuken. Peuken op straat zijn lastig te verwijderen en de afbraaktijd van een sigarettenpeuk is 2 tot 12 jaar. (bron: www.supportervanschoon.nl).
Samen schoon

Gemeente Schiedam en Irado geloven in een gezamenlijke aanpak in de strijd tegen zwerfvuil. Samen met inwoners. Daarom is bewust gekozen om de campagne te laten plaatsvinden op de Schiedamse vrijdagmarkt. De Schiedamse markt is wekelijks een flinke vervuilingplek door de vele bezoekers die het trekt en bovendien een drukke ontmoetingsplaats. En is daarmee een ‘hotspot’ om inwoners bewust te maken van het voorkomen van zwerfvuil. Je afval buitenshuis hoort niet op straat maar in de afvalbak.

Interviews: Bart Falken
Camera: Danny Lopes
Montage: Sharon Markx

Advertentie