PopUpTv Nieuws: Schiedamse ondernemers ontvangen Jillis-keurmerk

Wethouder Mario Stam en de Schiedamse LHBT-ambassadeurs reikten vandaag, zaterdag 27 augustus 2016 het Jillis-keurmerk uit aan zeven Schiedamse ondernemers. Omdat zij stelling nemen tegen discriminatie en iedereen welkom heten in de stad. PopUpTv was er bij!

Ook de gemeente ontvangt het keurmerk. Het krijgt, als een warm welkom, een prominente plaats in de receptiehal van het gemeentehuis.

Schiedam, stad voor iedereen

Het Jillis-keurmerk benadrukt wat Schiedam wil zijn: Een kleurrijke gemeente! Een stad waar iedereen welkom is en volwaardig kan meedoen – ongeacht leeftijd, sekse, huidskleur, religie of seksuele geaardheid.

We kunnen het niet alleen

Wethouder Stam: “Discriminatie is niet alléén te bestrijden met wetten en regels. Daarbij is de hulp van élke Schiedammers nodig. Waak met ons mee tegen intolerantie, uitsluiting en discriminatie. Net als de Schiedamse ondernemers die dit keurmerk krijgen. En de LHBT-ambassadeurs.”

Schiedamse ondernemers

Naast de Gemeente Schiedam namen de volgende ondernemers het Jillis keurmerk zaterdag in ontvangst: Albert Heijn, Verroux mode, Expreszo thee en koffie, Slijterij en wijnhandel Alambic, Schiedams Boekhuis, Stof Studio Shop en Argentijns restaurant La Salita. Eerder dit jaar hebben Rosa bloemsierkunst, Het Roze Café, Jeneverie t Spul, Juwelier Verkade en Silco Fashion dit keurmerk al ontvangen.

Schiedamse LHBT-ambassadeurs

Sinds 2013 heeft de gemeente Schiedam LHBT-ambassadeurs; inwoners die zich sterk maken voor Schiedammers met een andere seksuele geaardheid. Met de benoeming van deze ambassadeurs toont Schiedam haar vastberadenheid om te zorgen dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) zich in Schiedam veilig en welkom voelen. De ambassadeurs adviseren onbezoldigd over het gemeentelijke LHBT-beleid en dragen bij aan de leefbaarheid en veiligheid in de stad.

Jillis Bruggeman als boegbeeld

Op initiatief van de LHBT-ambassadeurs heeft Schiedam sinds 9 maart 2015 een gedenkteken en een penning vernoemd naar Jillis Bruggeman. Hiermee neemt Schiedam krachtig stelling tegen (wereldwijde) vervolging en discriminatie om seksuele geaardheid. Jillis Bruggeman was een Schiedammer die op 9 maart 1803 ter dood is veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit. Het was de laatste keer dat iemand onder Nederlands recht ter dood werd veroordeeld wegens sodomie. En het is het laatste voltrokken doodvonnis in Schiedam.

Interviews, camera en montage: Matthijs Rorije

 

Advertentie