PopUpTv Nieuws: schoonheidsspecialisten luiden noodklok

PopUpTv Nieuws van 17 mei 2016.
Het is vijf voor twaalf voor alle schoonheidsspecialisten in Nederland en dus ook die in Schiedam. PopUpTv sprak met Eva Gundlach van Beautiful Balance in de Gorzen.

Minister Schippers van VWS heeft in een kamerbrief laten weten nog voor de zomer een wetsvoorstel in te dienen om laser en ipl ontharen een voorbehouden handeling te maken. Of dat de branche al niet genoeg gaat treffen stelt ze in het nieuwe wetsvoorstel dat álle apparatuur op basis van licht, energie, ultrageluid en hoogfrequente stroom straks alleen nog maar door huidtherapeuten en artsen gebruikt mogen worden. "Dat betekent dat zo'n beetje alles met een stekker verboden gaat worden voor ons", aldus Eva Gundlach, al 16 jaar schoonheidsspecialiste in Schiedam.

Deze maatregel gaat de branche hard treffen. Zo'n 9000 bedrijven en banen staan hiermee op de tocht. De strop zal in de miljoenen lopen. Daarentegen is het een schijnveiligheid die de minister afgeeft met de nieuwe wet. Het feit dat je door iemand wordt behandeld die tuchtrechtelijk aanspreekbaar is garandeert geen foutloze behandelingen. Sterker nog; artsen zijn opgeleid om huidziekten te behandelen, niet om cosmetische ontharingen te verrichten. Ze hebben er gewoon geen tijd voor, wat er voor gaat zorgen dat assistenten de behandelingen gaan uitvoeren, met alle gevolgen van dien. Naast dat er een zeer grote financiële strop geldt in de gehele branche, zullen de wachtlijsten in de zorg verder toe gaan nemen en de kosten verder omhoog gaan.

Als oplossing stelt minister Schippers voor dat alle schoonheidsspecialisten een deeltijdopleiding huidtherapie moeten gaan volgen. Klein detail: deze opleiding bestaat niet. Mocht deze opleiding er in de toekomst komen, dan kunnen de slechts twee hogescholen die de opleiding huidtherapie aanbieden de stroom schoonheidsspecialisten niet aan. Er moeten dan zeker 3000 tot 5000 schoonheidsspecialisten omgeschoold gaan worden. Praktisch onmogelijk, daar ze maar een kleine 100 personen per jaar op de opleiding aannemen.

"Wij zitten natuurlijk niet stil! Onze branche organisatie ANBOS is er heel druk mee bezig en overal in het land zijn schoonheidsspecialisten bezig actie te voeren tegen het absurde plan van minister Schippers. Dit doen we o.a. door handtekeningen te verzamelen d.m.v. een petitie (deadline 31 mei) Wij, de schoonheidsspecialisten van Schiedam, willen jullie door aandacht in de media, vragen de Schiedammers op te roepen onze petitie te tekenen, in het belang van de schoonheidsspecialist en in het belang van goede en betaalbare zorg!"

De petitie tekenen kan online op: http://iplenlaser.petities.nl of schriftelijk bij een van de schoonheidssalons in Schiedam.

Interview en camera: Matthijs Rorije
Montage: Simone Breetveld

 

Advertentie