PopUpTv Nieuws: voorbereiding tentoonstelling Schiedammers maken

Vanmiddag gaat ie open: de tentoonstelling Schiedammers maken in de Grote of St Jans Kerk in Schiedam.PopUpTv nam, alvast een kijkje.

In de Grote- of Sint Janskerk opent burgemeester Lamers op vrijdag 13 mei om 16 uur de ‘EXPO Schiedammers Maken ...’ die aansluit op het stadsthema van 2016. In de expositie tonen tal van Schiedamse bedrijven en particulieren wat zij maken en hoe zij het maken.

Fotograaf Jan van der Ploeg maakte in twee jaar tijd meer dan 250 foto’s van Schiedammers die bijzondere schroeven maken voor de wereldwijde maritieme industrie, tot prachtige kunst die internationaal wordt gewaardeerd. Naast zijn foto’s worden er in de EXPO gereedschappen en grondstoffen van de makers tentoon gesteld, staan er producten en maquettes, zijn er bedrijfsfilms en TV-programma’s te bekijken en interviews met de makers te lezen. De EXPO is in het Nederlands én in het Engels.

De ‘EXPO Schiedammers Maken ...’ is tot en met zaterdag 11 september gratis toegankelijk van dinsdag tot en met zaterdag van 12 tot 16 uur aan de Lange Kerkstraat 37 in Schiedam. Groepen kunnen ook buiten deze bezoektijden een afspraak maken.
600 jaar gilden en ondernemers

Het initiatief voor de EXPO komt van de Stichting Sint Janskerk Schiedam die als doel heeft om het kerkgebouw te exploiteren waardoor het gebouw voor de toekomstige generaties behouden kan blijven. Voorzitter van het bestuur, Bram van Hengel: “De Grote- of Sint Janskerk is zelf een sprekend voorbeeld van ‘Schiedammers Maken...’ want dit gebouw uit 1425 is door en voor Schiedammers gemaakt. Ondernemerschap en het kerkgebouw waren in die bijna 600 jaar nauw verbonden, want de gilden kwamen hier samen. We zijn blij dat al die prachtige bedrijven en makers hier de ruimte kunnen krijgen om hun trots te laten zien.”
Monumentaal

Janet van Huisstede, projectleider van de EXPO, is blij met de samenwerking met tal van Schiedamse ondernemers: “Veel bedrijven zijn voor de meeste inwoners verborgen op bedrijventerreinen of aan de Waterweg. En deskundige makers zijn soms onzichtbaar bezig in hun ateliers. Schiedam is traditioneel een stad van uitwisseling geweest met een historie van interculturele bewegingen. Schiedam leeft, is authentiek en veel innovatiever dan we beseffen. Dat maken we nu zichtbaar. Daarbij worden we geholpen door Schiedamse ondernemers als Fun-key Events en Pangaea Printing.” De EXPO is ontworpen door de Schiedamse Edith Gruson, internationaal bekend tentoonstellingsontwerpster: “In dit gebouw maak ik dankbaar gebruik van het monumentale van de ruimte om de onbekende grootsheid van deze makers en hun producten te laten zien. Ik ben blij dat het Stedelijk Museum Schiedam voor deze EXPO zelfs alle vitrines en TV-schermen beschikbaar stelde.”

Interviews: John Weimar
Camera: Mari Cruz Prisuelos
Montage: Sharon Markx

 

Advertentie