PopUpTv: Uitgebreid verslag van G1000 Schiedam

Afgelopen zaterdag vond de eerste burgertop van Schiedam plaats. In de Margriethal kwamen ruim 350 inwoners, politici, werkgevers en vrije denkers samen om open met elkaar te praten over wat er beter kan in Schiedam, wat daarvoor nodig is en vooral wat men daar zelf aan kan doen. De stemming was positief.

Tevreden

“Wat een dag, fantastisch!” zegt Bernard Boode secretaris van G1000Schiedam. “Geweldig om te zien hoe de aanwezigen mee doen en wat er aan resultaten uitkomt.”
De organisatie van de G1000Schiedam, die puur uit vrijwilligers bestaat, is tevreden over de eerste burgertop. ”De opkomst was prima, rekening houdend met een percentage no show. De stemming zat er goed in, iedereen deed enthousiast mee. Gaaf om te zien dat veel Schiedammers hun dromen voor de stad delen en daar ook hun schouders onder willen zetten”, zegt Boode.
“Enige minpuntje was dat de techniek vooral einde middag te wensen overliet. Daardoor kon er niet door iedereen volledig gestemd worden”, zegt Boode. “Dat gaan we oplossen, samen met G1000.nu, de landelijke organisatie die de techniek op de dag zelf verzorgde. Iedereen die aanwezig was op de 27e krijgt de mogelijkheid alsnog zijn stem uit te brengen op het voor hem of haar meest aantrekkelijke thema. Ze worden per mail benaderd.”

Vervolg

Zodra de online stemming achter de rug is, ontstaan er themagroepen. Op de dag zelf hebben al 80 burgers zich aangesloten bij een thema. Zij gaan met elkaar met het gekozen thema aan de slag om de droom tot uitvoering te brengen. Zo krijg je echte burgerinitiatieven. Een greep uit de thema’s die genoemd werden: Betrokkenheid, Positiviteit, Imago, Verantwoordelijkheid en Leefbaarheid.

G1000 - Groep van 1000

De burgertop, zoals een G1000 is, is een initiatief van een aantal bevlogen Schiedammers die vinden dat democratie meer moet zijn dan een keer in de vier jaar naar de stembus gaan. De G1000 geeft inwoners een stem en daarmee de mogelijkheid bij te dragen aan datgene wat de Schiedamse burger echt belangrijk vindt, en wel in de vorm van een top 10 met belangrijkste onderwerpen. De naam G1000 staat voor een Groep van 1000 mensen, vergelijkbaar met de G7, het forum van zeven vooraanstaande industriële staten.

De eerste burgertop van Schiedam werd mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds, De Erker, Frankelandgroep, G1000.nu, Het Dak Op, Het Masker, Huurland, Incluzio, Komkids, Nolet, Optiesport Margriethal, Plantenbeurs Schiedam, Steunpunt Vrijwilligers Schiedam, Schiedamse Molens, Tip to toe Bodycare, Vfonds en Vrij Werk.

Interviews: Rob van der Gaag en Matthijs Rorije
Camera: Sharon Markx, Rob van der Gaag, Natanja Rorije en Matthijs Rorije
Montage: Simone Breetveld

http://www.popuptv.nl

Advertentie