Schravenlant herdacht val Berlijnse Muur met gastlessen

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Inmiddels is een generatie opgegroeid die de Duitse deling alleen uit de geschiedenisboeken kent.
Daarom kwam op woensdag 12 november Gunnar Planitzer gastlessen verzorgen voor de bovenbouwleerlingen van Lyceum Schravenlant in Schiedam. Gunnar verblijft sinds 1996 in Nederland, maar groeide op in Hoyerswerda in de DDR. Hij gaat vertellen hoe het was als tiener onder het communisme, en om dienst te doen bij de grensbewaking. Ook zijn belevenissen tijdens die bewogen novemberdagen in 1989 komen aan bod. De lessen zijn in het Duits en het Nederlands.
De gastlessen op Lyceum Schravenlant maken deel uit van het project blik op de Muur – gastsprekers over hun leven in het gedeelde Duitsland waaraan 43 scholen in het hele land meedoen. Het Duitsland Instituut Amsterdam wil met dit project, dat mede mogelijk is gemaakt door de Duitse Ambassade in Den Haag, leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland en de gevolgen van de 'Wende' voor gewone Duitsers..
Interviews: Milo van der Wielen en Selina Levens
Camera: Selina Levens en Milo van der Wielen
Montage: Milo van der Wielen
http://www.popuptv.nl

Advertentie