Startsein aanpak grondwater samen met bewoners

Vandaag, maandag 4 januari, gaf wethouder Alexander van Steenderen het startsein voor de aanpak van het grondwater in de omgeving van het Heijermansplein / Faassenplein. PopUpTv was er weer bij. Bijzonder aan dit project is dat bewoners in gesprek zijn gegaan met de gemeente om samen te komen tot de beste oplossing.

Trots op inzet bewoners

Door de inzet van de bewonersvertegenwoordiging Heijermansplein / Faassenplein is een samenwerkingsverband tussen ruim 200 bewoners, een woningcorporatie, een aannemer en de gemeente Schiedam ontstaan. De gemeente is trots op deze inzet en bedankt de bewonersvertegenwoordiging daar persoonlijk voor op 4 januari bij de start.

Oorzaak grondwaterniveau

De woningen in de omgeving Heijermansplein / Faassenplein hebben grondwater in de kruipruimten. Oorzaak is vaak dat ze nooit zijn opgehoogd. Het komt meestal pas naar voren na vervanging van het riool. Nieuwe riolen zijn (beter) waterdicht dan de oude, die een zekere drainerende werking hadden. Daardoor stijgt het grondwaterniveau iets.

Samenwerking met bewoners

De bewoners wilden zelf maatregelen nemen en vroeg de gemeente om mee te denken over de beste oplossing. Een afwateringsysteem wordt nu aangelegd in de gehele wijk (ca 200 woningen). De bewoners laten zelf de kruipruimten ophogen en drainage erin aanleggen. De gemeente zorgt voor de afvoer van het overtollige water.

Camera, interviews en montage: Christian Salub en Sharon Markx

Advertentie