Tentoonstelling Geen Kinderspel

Geen Kinderspel is een ontroerende tentoonstelling over de lotgevallen van Joodse kinderen tijdens de Holocaust.

Periode: 18 februari t/m 18 maart 2015
Locatie: Ruimte in Beweging Boterstraat 81, 3111 NB Schiedam
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De tentoonstelling toont speelgoed van kinderen die tijdens de oorlogsjaren in kampen zaten of ondergedoken waren. Door hun speelgoed wisten kinderen tijdens de Holocaust hun angst en ellende even te vergeten. Nu vertelt het speelgoed hun verhalen. Van een Joodse poppenfabrikant die alleen nog voor Joden poppen mocht maken en met gele ster, van het 'gettopoly', een monopoly-variant die in het getto Theresienstadt werd uitgedacht en van een knuffelbeer die een kampuniform aangemeten kreeg...
De onschuld en herkenbaarheid van het speelgoed maken de tentoonstelling ook geschikt voor kinderen. Kinderen voelen goed aan hoe speelgoed een echte steun en toeverlaat kan zijn. Voor de kinderen is er een speciaal vragenboekje gemaakt waarmee zij door de tentoonstelling geloodst worden.
Deze tentoonstelling is geïnitieerd door Yad Vashem, herinnerings- en documentatiecentrum voor de Holocaust in Jeruzalem. De stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland heeft de expositie in samenwerking met B'nai B'rith Loge naar Nederland gehaald. Deze tentoonstelling reist al vanaf het jaar 2000 door Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië en is ondertussen al door ruim 30.000 leerlingen onder leiding van een leerkracht bezocht.

Interviews: Kelvin van den Berg
Camera: Dirk Klop
Montage: Kelvin van den Berg

Advertentie